hirdetés

Gundel-díj a Gundelben

A 9. alkalommal rendezett MVI gálaebéd és a 6. alkalommal kiosztott Gundel-díj immár végre először az elismerés névadójának ikonikus éttermében várta a szakma képviselőit november 24-én.

hirdetés

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) által alapított, és komoly szakmai grémium (16 szakmai szervezet és intézmény, valamint a Gundel család leszármazottai, illetve a Gundel nevét viselő iskola képviselője) által odaítélt díjat idén hárman kapták: Meskál Tibor, Szulló Szabina és Széll Tamás. (A szabályok szerint a díjra az jelölhető, aki „a hazai vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében.” Az elismerést évente legfeljebb hárman kaphatják meg.)

Mesál Tibor (balról) és Széll Tamás, aki a betegsége miatt távol maradó Szulló Szabina helyett is átvette a díjat

Meskál Tibor, a Corinthia Hotel Budapest Senior Duty Managere szakmai tanulmányait 1960-ban kezdte a Hotel Békében, majd 1961-től 1966-ig a Grand Hotel Royal szobapincére, majd főpincére volt. 1966-tól 1996-ig neves külföldi szállodákban és éttermekben (Berlinben, Rómában, Sydneyben, Melbourne-ben, Londonban, Bermudán és New Yorkban) gyarapította tudását. 23 éve ismét a hazai vendéglátásban és szállodaiparban dolgozik, visszatérve a gyökerekhez (Gundel Étterem, InterContinental Hotel, Corinthia Grand Hotel Royal).

Szulló Szabina és Széll Tamás az elmúlt években a modern gasztronómiában és a Bocuse d’Or versenyeken kimagasló eredményeket értek el. 2011-ben az országban másodikként ismerték el Michelin csillaggal az Onyx Éttermet, ahol mindketten séfként dolgoztak. Szintén közös munka eredményekánt 2016-ban Széll Tamás és a magyar csapat győzelmet aratott a Bocuse d’Or Európa döntőjén Budapesten, majd 2017-ben a Bocuse d’Or lyoni döntőjében 4. helyen végeztek és elhozták a legjobb húsétel különdíját. 2017 februárjában a séfpáros bisztrót nyitott a Hold utcai piacon Stand25 néven, amely hamarosan Bib Goumand minősítést kapott, majd 2018. júliusában elindították Stand nevű fine dining éttermüket, melyet 8 hónap működés után Michelin-csillaggal tüntettek ki.

Ízelítő a Rosenstein étteremből, tepertővel, libamájjal és zsidó tojással

A Gundel Étteremben rendezett gálaebéden ezúttal a tavaly díjazott, Rosenstein Tibor, valamint fia, Róbert és csapata segítették az ételsor összeállítását, számos vendégséffel. A vasárnapi menüben az előételeket a házigazdák, Litauszki Zsolt, a Gundel executive chefje és Kovács János Gábor executive sous chef készítették. A hideg vegyes ízelítőként felszolgált zsidótojás pástétomot, libatepertőt, és libamájat a Rosenstein Vendéglő csapata alkotta. Az ököruszály-elixír illatos gombával és macesz gombóccal a Lutz Lajos vezette Pierrot Étterem, a gombás rizottó libamellel, ropogós libazúzával és reszelt libamájjal pedig Bicsár Attila és a Traktor csapatának kreációja volt. A sólet füstölt szeggyel, borjúnyelvvel és tojással szintén a Rosenstein hagyományait tükrözte, míg a flódnit pohárban Varju Viktor, a büki Hotel Levendula színeiben alkotta meg. A kenyereket Wolf András és csapata készítette, akik szerint egy jó ételhez elengedhetetlen a jó kenyér – és ők többféle péksüteménnyel is készültek az ételek kiegészítésére.

A séfcsapat, középen Rosenstein Tibor, a 2018-as Gundel-díjazott

Ahogy Kovács László, az MVI elnöke elmondta, a gálaebédre országszerte 14 helyről érkeztek tanulók, és a háttérszemélyzetnek köszönhetően a 160 vendéget összesen 70 fős személyzet szolgálta ki.

Az immár 5 éve hungaricumnak számító Gundel 125 éves évfordulójának méltó lezárása ez a gálaebéd – fogalmazott Kovács Balázs, a Danubius Hotels Group vezérigazgatója. Peter Knoll, a Gundel igazgatója felidézte, hogy egykoron Gundel Károly is modern technológiákat használt a magyar konyha híressé tétele érdekében, és örökösei is hasonlóképp gondolkodnak – legyen szó az idén Körösi Csoma-díjat nyert Kalla Kálmánról, aki másfél évig vezette a Gundel konyháját vagy Litauszki Zsoltról, a jelenlegi konyhafőnökről.

Gundel János felidézte milyen is volt a Gundel a gálaebédnek is helyet adó része, amikor még a család itt lakott, Gundel Takács Gábor pedig a családias vendéglátásról beszélt. Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója és Angelus Barbara, a Gundel kommunikációs vezetője a Gundel mentor programját ismertette, amelynek keretében több szervezet együttműködésével cukrászokat, szakácsokat és felszolgálókat segítenek pályájuk kezdésében. Novák Iván, a Chaine des Rotisseurs hazai elnöke pedig arról számolt be, hogy az ifjúsági szakácsversenyük hazai döntőjét jövő februárban egy nappal a Bocuse d’Or hazai selejtezője előtt, a Sirha Budapesten  rendezik, így komoly szakmai közönség előtt vetélkedhetnek a 27 év alatti tehetséges szakácsok.

A gálaebéd szervezői

A Gundel-díj eddigi díjazottai:

• Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014.

• Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.

• Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.

• Csapody Balázs – 2017.

• Rosenstein Tibor – 2018.

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Készül-e korlátozásokra a 4. hullám kapcsán?

Kiadónk társoldalai