hirdetés

Hamarosan elérhető lehet a halmentes hal

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének 2018-as jelentése szerint a vadon élő halak 90 százaléka túlhalászott, ami óriási problémát jelent a környezetvédelem szempontjából (is). Szerencsére azonban a cégek egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy helyettesíteni tudják a halat az ételekben.

hirdetés

Az Impossible Foods nemrég bejelentette, hogy sikerült a szójából származó növényi alapú fehérjével, a leghemoglobinnal – ami a hamburgerhúsok helyettesítésére szolgáló "húsokban" is fontos alkotóelem – olyan levest előállítaniuk, aminek szardella íze van.

forrás:123rf

Ha sikerülne befejezni a fejlesztést, több más termék gyártója mellé csatlakozhatnának a piacon. Ilyen például a Good Watch, amely háromféle ízesítésben árul növényi eredetű tonhalkonzervet. A legnagyobb kihívás az íz mellett az állag kifejlesztése volt számukra: borsó, csicseriborsó, lencse, szója, fava bab és haricot bab – megfelelő aránya kell ahhoz, hogy megkapjuk a halas textúrát. Emellett tengeri algákból származó olajat adtak hozzá, hogy az íze is hasonlítson a tonhaléra.

A Good Catch most egy 20 millió dolláros (kb. 5,8 milliárd forint) gyártóüzemet épít, hogy ki tudják szolgálni az egyre növekvő igényeket.

A The Good Food Institute (GFI) 2019 júliusában kiadott jelentése szerint csak az Egyesült Államokban az év elejétől áprilisig mintegy 801 millió dollár, vagyis nagyjából 232 milliád forintnyi forgalmat generáltak a műhúsok. A hal ízű halmentes ételek azonban csak a piac 1,2 százalékát teszik ki, ami elenyésző mennyiség. – írja a Wired.

(forrás: hvg.hu, Wired)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit gondol, a határzár valóban egy hónapig tart?

Kiadónk társoldalai