Így mutatjuk be a hazai gasztronómiát Lyonban

Január 28-án a világ 24 legjobb séfje között száll ringbe Molnár Gábor és a magyar csapat a Bocuse d’Or döntőn. Magyarország a 2016-os Bocuse d’Or regionális fordulójának házigazdájaként nemcsak az arénában, de a SIRHA szakkiállítás standján és a Bocuse d’Or szakácsverseny VIP részén is bemutatkozik. Prémium alapanyagok, borok, pezsgők, pálinkák és likőrök várják nagyközönséget, a VIP vendégeket hazai séfek látják vendégül.

Aranyszalag minőségi tanúsítvánnyal rendelkező, kimagasló minőségű alapanyagokkal, bor- és pezsgőválogatással, emblematikus italainkkal és desszertekkel nyitott meg Magyarország standja a SIRHA Lyon szakkiállításon. Az expóra, egyben a Bocuse d’Or döntő helyszínére öt nap alatt közel 200 000 vendég érkezik, a standon az élelmiszer-, sütő- és cukrászipar képviselői, a vendéglátásban dolgozók, séfek és kereskedők ismerhetik meg a magyar ízeket. A standra látogató döntéshozók, szakírók és turisztikai szereplők világszerte a magyar alapanyagok, gasztronómiai értékeink jó hírét közvetíthetik. A szakácsversenyen döntős Molnár Gábor és csapatának szereplése mellett az ország bemutatkozását azért is kiemelt figyelem kíséri idén, mert 2016-ban Budapest rendezheti a következő Bocuse d’Or európai selejtezőjét. 

A csúcsgasztronómia alapja a minőség, éppen ezért a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a hazánkra jellemző, tradicionális, ugyanakkor a legjobb minőséget képviselő termékekkel készült. A stand kialakításában, a szervezési feladatokban a nemzetközi vásárok szervezésében jártas Hungexpo, mint szakmai partner közreműködött. A szakácsverseny VIP részén különleges programmal nyílt meg a hazai stand, a gasztronómia legnagyobbjait magyar séfek látják vendégül, a menüsort hazai borok és pezsgők kísérik, a dekoráció pedig a századforduló Budapestjét idézi, szecessziós stíluselemekkel. A fővárost egy reprezentatív kiadvány mutatja be a vendégeknek, úti célként felrajzolva Európa gasztro térképére.

A lyoni SIRHA kiállítás kínálata; http://youtu.be/X0gTNNxMSSY

Kimagasló termelői alapanyagok kóstolója

Az impozáns standon lesz nemes vadhús kolbász a Zselicvad szarvasfarmjáról, szabadtartású, tisztavérű mangalicából készült érlelt sonka a Baumgarner család állományából, keleméri bárány Balogh-Nagy Erzsébet farmjáról, és elmaradhatatlan a PICK szalámi is. A magyar konyha hagyományos hozzávalóit a magas szín- és ízkoncentrációjáról híres bezdáni paprika és az ásványokban, nyomelemekben gazdag, kivételesen tiszta parajdi só képviselik. Valódi különlegességek a tokaji borból, természetes erjesztéssel, tölgyhordós érleléssel készített ecetek vagy az organikus Brunner Méhészet galagonyaméze.

Az Aranyszalag minősítéssel rendelkező termelői alapanyagok mellett a Rózsavölgyi Csokoládé és a Gerbeaud édes ízekkel, a Szigetközi a szakma által is komoly elismerésben részesített, kivételes ásványvizével várja a látogatókat. Megjelennek a standon a világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra darabjai is. Italokból szintén változatos lesz a kínálat a SIRHA magyar standján; a szatmári szilvalekvárt szilvapálinkával kóstolhatják össze a kiállításra érkezők, a sokszorosan díjazott Agárdi pálinkafőzde ezúttal szörpöt és a Pannonhalmi Főapátsággal együttműködésben készített gyógylikőrjét is megmutatja, a Zwack több száz éves, titkos recept alapján készülő Unicumját is még többen megismerhetik.

Borok és pezsgők kísérik a hazai séfek fogásait

A VIP standra a legjobb magyar éttermek közül választottak ki séfeket, akik kizárólag magyar alapanyagokból készítik kreatív fogásaikat, mint a vaddisznópofa, a bárány- vagy debreceni kolbász és az őz. Pörkölt, paprikás, töltött káposzta idézi majd a magyar konyha hagyományait, a köretekben megjelenik a torma és káposzta, a desszertsorban az eredeti Gerbeaud szelet és a bejgli is helyet kapott. A gasztronómiától elválaszthatatlan a borkultúra, így az itt kínált ételekhez és desszertekhez egy-egy kiemelkedő tételt kínálnak; Tokajból a legendás Szepsy István, a Szent Tamás Pincészet, Villányból a Bock Pince, a Terra Hungarica válogatásában Pók Tamás, Karner Gábor és a Hollóvár autentikus borai szerepelnek a menüsor mellett. A Kreinbacher Birtok ősszel bemutatott, somlói tradicionális pezsgőjét szintén kóstolhatja a VIP közönség, míg a SIRHA kiállításon a Törley József egykori társáról elnevezett Francois President és a népszerű Hungaria pezsgővel koccinthatnak a látogatók. Ugyanitt Szepsy, Szent Tamás és Bock borok mellett Tokajt a Kikelet Pince, az egri borvidéket a St. Andrea Pincészet bora hozza el a lyoni közönségnek.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.