Ilyen egy Michelin-csillagos menüsor a Costes Downtown-ban

Laza, fesztelen hangulat, hívogatóan exkluzív menüsor, és egy, a mai hazai gasztrovilágban szokatlanul szerény és intelligens tulajdonos, Gerendai Károly meghívása, amely két Costes-e közül most a Vigyázó Ferenc utcai éttermébe szól. 

 Ki tudna ennek ellenállni? És ha már arra járunk, naná, hogy végigkóstoljuk a Michelin-csillagos ház mostantól kínált, vadonatúj menüsorát. 

Soha rosszabb kezdést: az amuse bouche után már érkezik is a folyami rák uborka és avokádó kíséretében a konyháról – hihetetlenül friss felütésként.

Közben megtudjuk, a minap ismét Michelin-csillagot kapott étterem konyháját a nyitástól kezdve vezető, portugál származású Tiago Sabarigo executive chef mellé beállt a tavaszi/nyári menü összeállításának idejére a Costes idősebbik testvérének indításakor még ott dolgozó, ám azóta már hazájába visszaköltözött honfitársa, Miguel Rocha Vieria is, azért, hogy együtt főzzék ki, mi kerüljön az asztalra a következő hónapokban a Costes Downtownban.

Pár perc múlva máris egy grillezett pisztráng illegeti magát a tányéron, retek és vajmártás kíséretében – ez is mennyei fogás.

Egy másik hal, serpenyőben pályafutását végzett fogas követi, zöldborsóval, a mostanában nagyon trendi superfood, fekete quinoa mellett – bármerről nézzük, ízleljük, hibát nem találni ebben sem. Talán csak az e fogasos fogás mellé felszolgált tokaji Szóló Furmint osztja meg erősen a társaságot – van, akinek nagyon bejön, mások inkább érintetlenül hagyják az italt a pohárban.

De már érkezik is a grillezett fürj, lencsével, mángolddal, amikor közösen megállapítjuk,  tényleg az a legjobb az eddig kóstolt ételekben, hogy minden alapanyag felismerhető, nincs a végletekig elvarázsolva, újragondolva egyik sem, hanem annyira tökéletes az összhatás, hogy akár ennénk még egy és még egy tányérral belőle.

Mangalica szüze viszi különben a pálmát menüsort ízlelő társaságunk többségénél, ami fehér hagymával és polentával kerül elénk. ű

Desszertnek pedig aranygaluska érkezik ananász és vanília kíséretében, meg sajttorta, ami előtt eldöntjük: ebből aztán már tényleg falatot sem. Viszont  az erdei gyümölcshad és könnyű joghurt sorbétágy miatt elolvad az elhatározásunk is, és utolsó morzsáig ezt is bekebelezzük.

Azonban megállapítható: bár hét fogást kóstolunk más-más borok kíséretében, annyira könnyű, friss és üde ez a menüsor, amit mostantól a Costes Downtown vendégeinek kínál, hogy még a legkényesebb gyomrú, ilyen-olyan érzékenységben szenvedőknek is élmény lehet, bárkinek egy fantasztikus kirándulás az ízek oltárán.

Forrás: Vendég


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?