Ilyen volt az Olaszrizling Szerintünk

Február első hétvégéjén a Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok közös szervezésében, 27 kiállító borász részvételével lezajlott a 10., jubileumi Olaszrizling Szerintünk. A rendezvényen idén a balatoni borpiramis második lépcsőfoka, a HegyBor került fókuszba.

Február 1-én zárt körű szakmai esttel kezdődött el a 10. Olaszrizling Szerintünk. A másnapi sajtótájékoztatón felszólalt a két házigazda: Jásdi István (Jásdi Pince) és Kovács Tamás (Szent Donát Birtok), valamint Laposa Bence a Balatoni KÖR elnöke, Dobosi Győző, mint hegyközségi küldött, illetve Gál Péter az Agrárminisztériumtól.

Az idei Olaszrizling Szerintünk központi témája a Balaton körüli ‘hegyek’ borai voltak. A régiós összefogást jelentő BalatonBor következő szintjét a Balaton körüli Hegyborok jelentik. A cél, hogy a már működő helyi eredetvédelmek mintájára - mint a Káli, a Csopaki, a Somlói, vagy a Tihanyi - a jövőben további fontos balatoni termőhelyek is meghatározzák a borstílusukat és létrehozzák a saját eredetvédelmüket. Ehhez a műhelymunkához ad segítséget a BalatonBor mintájára működő HegyBor program. A HegyBorok olyan termőhelyi borok, melyek olaszrizlingje kizárólag egy meghatározott ‘hegyről’ származik és képesek megmutatni a hegyek egyéniségét.

„Az Olaszrizling Szerintünk az évek alatt eljutott odáig, hogy egymás borainak megimerésén túl olyan eszmecserék és műhelymunkák fóruma legyen, mely jövőképet ad a balatoni bornak. Elmondhatjuk, hogy mára kialakultak azok a régiós és hegy szintű olaszrizling referenciaborok, melyek mögé nagyszámű termelő képes felsorakozni. Ezzel elindulhat a Balaton mint egységes borvidék piaci újradefiniálása.” – összegezte Kovács Tamás a központi téma kapcsán.

A másik házigazda, a rendezvény megalkotója, Jásdi István líraian fogalmazott: „mindezzel együtt sem vagyunk dogmatikusok. Élvezzük Györgykovács Imi példásan érlelt Somlóiját, Figuláék botritisszel kacérkodó Sáfránykertijét, a hordóval mindig példásan bánó Tolnayék Panorámáját, Kovács Tamásnak a rövid héjon áztatással éppen csak megbolondított Szitahegyijét vagy Szászi Endre szélesen hömpölygő Kabócását és folytathatnám a sort évről-évre egyre hosszabban. Az „Olaszrizling Szerintünkön” tíz éve, évről évre jönnek az új felfedezések.“

Dobosi Győző pedig az összefogás erejét szerette volna kihangsúlyozni: “a vinea Balaton program legnagyobb sikere talán nem is maga termék (HegyBor, BalatonBor) hanem az szakmai összetartás a Balaton körül, amire bátran építhetjük ezeket a márkákat!”

A sajtótájékoztatót követően a két helyszínen folytatott sétálókóstolón a kiállító termelők HegyBorait, valamint a borpiramis legfelső lépcsőfokát jelentő dűlősborait lehetett megkóstolni. Bár a meghívottak közül legnagyobb számban a Balatoni borrégió termelői voltak jelen, most is lehetőség nyílt megkóstolni más borvidékek legkiemelkedőbb olaszrizlingjeit is: Somló, Zala és Eger képviseltette magát még az eseményen. A február elejéhez képest rendhagyó melegnek számító időjárásnak és a helyszínek közötti kényelmes átjárást biztosító busztranszfernek köszönhetően a vendégek kényelmesen kóstolhatták végig a kiállító termelők borait.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.