Indul a nevezés az Ifjúsági Szakácsversenyre!

A Chaîne des Rôtisseurs Világszervezet versenykiírása alapján, 2020-ban XXV. alkalommal rendezik meg két fordulóban a Magyarországon üzemelő szállodákban és éttermekben dolgozó ifjú szakácsok részére a a 2020. évi XXV. „Jeunes Chefs Rôtisseurs” (JCR) Ifjúsági Nemzeti Válogató Szakácsverseny.

A JCR verseny célja népszerűsíteni a Fenntartható Gasztronómia elveit, amely a pazarlás nélküli anyagfelhasználást, a tudatos hulladék szelekciót, a vízzel és mosószerrel történő takarékosságot, és ezzel egyidőben a tiszta, higiénikus, rendszerezett munkát is értékelve. A JCR verseny évenkénti rendszeres megszervezésével a szervezők szeretnék elérni, hogy a Magyarországon dolgozó fiatal szakácsok a versenyre való felkészüléssel és részvételükkel magasabb színvonalat érjenek el, továbbá versenytapasztalatot szerezzenek.

A versenyen olyan fiatal szakács indulhat, aki a verseny napjáig betöltötte a 21. évét, de 2020. szeptember 1. napjáig nem tölti be a 27. életévét. Magyarországon legálisan működő szálloda/étterem magyar állampolgársággal, vagy nem magyar állampolgársággal, de érvényes tartózkodási és munkavállalási engedéllyel rendelkező főállású munkatársa, akit a szálloda/étterem tulajdonosa/igazgatója benevez a versenyre. A várhatóan nagy érdeklődésre való tekintettel felhívják az intézményvezetők, illetve a tulajdonosok szíves figyelmét arra, hogy az első 15 nevezési lapot beküldő és a befizetést teljesítő indulását tudják elfogadni, továbbá intézményenként csak egy versenyző indulhat.

2020. január 9-én, csütörtökön selejtezőt tartanak a METRO Gasztroakadémia Budaörsön lévő konyhájában, ahol 15 versenyző mérheti össze tudását. A legjobb teljesítményt nyújtó 6 versenyző jut a nemzeti döntőbe. A selejtezőben résztvevőknek a helyszínen bemutatott meglepetés kosár (black box) alapanyagainak felhasználásával 90 perc alatt kell önállóan elkészíteniük 1 főételt 2 személy részére. A JCR verseny nyilvános döntőjét 2020. február 4-én, csütörtökön, a Hungexpo által szervezett Sirha kiállításon tarthatják.

A döntőbe jutott 6 versenyző a magyar Bocuse d'Or Akadémia által rendelkezésükre bocsátott professzionális munkaállomáson, külön box-ban dolgozhat külső segítség nélkül, a METRO Kereskedelmi Kft. által biztosított alapanyagokból. A versenyzőknek a döntőben önállóan, a helyszínen bemutatott meglepetés kosár (black box) alapanyagainak felhasználásával 180 perc alatt egy 3 fogásos menüt (hideg vagy meleg előétel, főétel körettel, desszert) kell megtervezni és elkészíteni 4 személy részére. Az ételeket az elmúlt évekhez hasonlóan a szakma elismert hazai képviselői fogják értékelni. A JCR nemzeti válogatóverseny eredményhirdetésére a versenyt követően, 2020. február 4-én, csütörtökön, előreláthatóan 15.45-kor kerül sor a Sirha kiállítás ’A’ pavilonjában. A nemzeti verseny első helyezettje jogot nyer arra, hogy induljon a „Jeunes Chef Rôtisseurs” 2020. évi Világbajnokságon, amely 2020. szeptember 25.-én Franciaországban, Párizsban kerül megrendezésre.

A Chaine Egyesület a nemzeti versenyen győztes ifjú szakács részére biztosítja a világversenyen való részvétel feltételét, a 600 EUR nevezési díjat. A nevezési díj tartalmazza a szállás, ellátás, verseny és program költségeit. Az utazási költséget a versenyzőt nevező intézménynek kell fedezni. A 2020. évi JCR verseny nevezési díja 35.000,- Ft, amely összeget kérik 2019. december 20. péntekig a Chaine Egyesület számlájára utalni szíveskedjenek: Budapest Bank – 10103805-03171936-00000002

A Chaine Egyesület a fenti nevezési díjból biztosítja a hazai versennyel kapcsolatos kiadások egy részét. A nevezési díj beérkezését követően regisztrálják és igazolják vissza a nevezéseket. A visszaigazolást követően küldenek egy tájékoztatót a selejtező lebonyolításának rendjéről, a használható eszközökről és berendezésekről. A JCR selejtező verseny helyszínére (METRO Gasztroakadémia, 2041 Budaörs, Budapark, Keleti 3.) való utazást és a versennyel kapcsolatban felmerülő egyéb kiadásokat (pl. szálloda, transzfer) a küldő intézménynek kell fedezni.

A szervezők kérik, hogy a mellékelt „Nevezési lap”-ot 2019. december 20, péntek 12:00-ig a Chaîne Egyesület e-mail címére (chaine@chaine.hu) kitöltve, aláírva, pecsételve visszaküldeni szíveskedjenek. Szabados Bettina, a Chaine Egyesület executive asszisztense, a 06-30-968-4143 telefonon és a chaine@chaine.hu e-mail címen készséggel áll rendelkezésre a versennyel és a Chaine des Rotisseurs tagsággal kapcsolatban felmerülő kérdések esetén.

Forrás: Turizmus Online


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.