Indul az első hazai online borszakírói verseny!

Bárki nevezhet az I. Hungarian WebWineWriting versenyre és érdemes is, ugyanis a dicsőség mellé komoly értékű díjakat is bezsebelhetnek a győztesek.

A kétfordulós verseny első szakaszában szakértő zsűritagok választják ki kategóriánként a legjobb három írást, amelyek közül azután a széles közönség szavazatai alapján kerül ki a kategória győztese. Az abszolút győztes a Vino Castillo spanyol borkereskedés jóvoltából egy októberi négynapos utazáson vehet részt a spanyol pezsgő fővárosában, ahol top cavaházaknál kóstolhat és természetesen részt vehet az év legnagyobb pezsgőfesztiválján, a CavaTaston. A verseny nemcsak hazaiaknak, hanem külföldi szakíróknak is szól, az angol nyelven publikálók legjobbja egy magyarországi, hasonlóan élményekben gazdag utat nyer majd. A versenyre június 30-ig lehet nevezni, nevezési díj nincs, viszont csak online idén megjelent, valamelyik kategóriába illő cikkel lehet pályázni.

http://www.hungarianwines.eu/webwinewriting/

Néhány kérdés, amely felmerülhet az érdeklődőkben

Blogverseny vagy újságíróverseny? Az utóbbi. Az első magyar borszakírói versenyen nem a blogok vagy website-ok, hanem az írások versenyeznek. Írni mindenki tud – vélik ezt sokan, ezért minden nap elárasztanak minket az írások, de mennyi közöttük az értékes, tartalmas, informatív vagy éppen elgondolkodtató írás? A verseny kiírói a legjobb írásokat keresik, ezért az illusztrációk vagy a blog struktúrája most nem fontos, csak maga a beküldött írás.

Lehet nevezni most posztolt írással?

Igen. Abban az esetben, ha a cikk még június 30-a előtt felkerül egy rendszeresen frissülő weboldalra. Tehát van idő írni, posztolni és aztán nevezni – a verseny egyik célja éppen az, hogy minél több hazai borokról szóló újszerű és izgalmas írás szülessen, akár nem boros profilú felületeken is.

Írhatok angolul is?

Igen, miért ne – ha van hova posztolni. Azaz szükséges hozzá ez angol nyelven publikáló online felület is, de ha ez adott, akkor magyar szerző is nevezhet angol nyelven írott cikkel, és fordítva, külföldi is írhat magyar nyelven, ha tud.

Ki a verseny szervezője?

A Nemos Creative Kft., amely elsősorban a www.hungarianwines.eu oldal tulajdonosa, amely jelenleg az egyetlen folyamatosan frissülő, magyar borokról angol nyelven kommunikáló weboldal. A 2016. október 1-jén indított weboldal ma havi több mint 20 ezer látogatóval büszkélkedhet, a világ szinte minden pontjáról vannak olvasók. A weboldal „alulról szerveződő” projekt, azaz állami támogatás nélkül, a partnerborászatok által fizetett havi előfizetői díjból működik. Jelenleg 30 partnerborászat szerepel a hungarianwines.eu oldalon, ők a következők: Babarczi, Béres, Bock, Csányi, Csetvei, Dereszla, Dobosi, Eszterbauer, Etyeki Kúria, Frittmann, Garamvári, Gere Attila, Grand Tokaj, Gróf Buttler, Haraszthy, Kreinbacher, Koch, Kovács Nimród Winery, Kristinus, Lajvér, Sabar, Sauska, Taschner, Thummerer, Tornai, Tóth Ferenc Pincészet, Pajzos Tokaj, Patricius, Vylyan, Zsirai.

Kik a zsűritagok?

Mivel két nyelven zajlik a verseny, vannak angol és magyar nyelven zsűriző szakemberek. A külföldiek közt ott van Simon Wolf ismert borszakíró, aki számos mérvadó site-on publikál, mint a timatkin.com vagy a jancisrobinson.com, és nemrég jelent meg sikerkönyve a narancsborokról. A zsűri tagja Elizabeth Gabay Master of Wine szakértő, aki jól ismeri a hazai borokat és borvidékeket, illetve a szerb Tomislav Ivanovic, aki angol bölcsészdiplomája után a borok világa felé fordult, és tehetségét többek közt a Millésima Blog Award francia versenyen is elismerték, ahol 2016-ban megnyerte kategóriáját. Természetesen sok hazai ismert bor- vagy gasztroszakíró is szerepel a zsűritagok közül, így dr. Kosárka József (Magyar Borszakírók Köre alapító), Szabó Edit (Borsmenta), Gyimesi Zsuzsa (hvg.hu), Kling József (gusto.hu), Vancsik Ivett (Vinoport), Németh Ágnes (korábban VinCE, most hungarianwines.eu), Kajári Zsófia (Nők Lapja Konyha), Ercsey Dániel (WineSofa), Somogyi Gergely (Tokaj Today). Az egyes kategóriák támogatóinak első embere is elvállalta a zsűrizést, így Romsics László, a Csányi Pincészet vezérigazgatója, Laurent Comas, a Pajzos Tokaj birtokigazgatója és Jécsi Norbert, a Miele Kft. ügyvezető igazgatója is aktívan részt vesz majd a bírálatban.

Van-e hasonló verseny valahol?

Borszakírói verseny több is van, a legrégebbi a Roederer-díj, amely főleg nyomtatott írásokat, sőt könyveket is díjaz, illetve létezik egy online verseny is, a Born Digital. A hungarianwines.eu maga is nyert egy hasonló versenyen 2017-ben, amelyet a francia Millésima borkereskedés szervez meg minden évben az Egyesült Államokban és Európában. Leginkább az ő struktúrájukhoz hasonlít a mostani verseny, a Millésima ugyanis minden szempontból fantasztikusan szervezi a maga versenyét. A legnagyobb különbség, hogy a Millésima versenyére csak blogok nevezhetnek, a nevezőnek egyeznie kell a blog tulajdonosával, míg az I. Hungarian WebWineWritingra bárhol megjelent írással lehet nevezni – tehát akár egy Indexen megjelent írással is. A másik nagy különbség, hogy a Millésima szavazásos fordulója a Facebookon zajlott, itt viszont majd a verseny weboldalán lehet szavazni – így nem zárjuk ki a Facebookot nem használó szavazókat sem.

Nevezhetek a Kutyák és lovak oldalon megjelent írással? Tulajdonképpen igen – ha az említett oldal legalább havonta négyszer frissül. Feltétel még, hogy a nevező neve szerepeljen a posztnál / cikknél. Az összes szabály megtalálható a verseny oldalán. http://www.hungarianwines.eu/webwinewriting/

Hol lesz a díjátadó?

Az I. Hungarianwine Gettogether rendezvényen 2018. augusztus 16-án, a Haraszthy Pincészetben, Etyeken.

Hol lehet erre jegyet venni?

Sehol. Ez egy olyan rendezvény lesz, amelyre nem lehet jegyet venni, az jön el, akit a szervezők vagy a kiállító borászatok meghívnak, de erről hamarosan bővebben írunk. A győztesek természetesen ott lesznek a rendezvényen. A három kategória bemutatása támogatóikkal és a díjakkal

 

Forrás: Vendég & Hotel


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?