Irányváltás: “lecserélik” az olajat

Az Ukrajnában zajló katonai konfliktus és az Oroszországgal szemben érvénybe léptetett szankciók nagy felfordulást okoztak a piacokon, többek között a nyersanyagoknál is. 

Teljesen új befektetési forgatókönyvek készültek világszerte, miután február végén Oroszország fegyveres konfliktusba került Ukrajnával. Emiatt a nyersanyagok jelentősen drágultak, felfordulás volt az energiapiacokon, jelentős ingadozás-zuhanások volt a részvénytőzsdéken. A K&H alapok kezelője szerint egy hónappal a fegyveres konfliktus kitörése után valamelyest nyugodtabbá vált a környezet, de a konfliktus gazdasági hatásai elhúzódóak lehetnek.

 

“A mostani környezetben arra számítunk, hogy az energiahordozók és általában a nyersanyagok ára a jelenlegi magas szinteken stabilizálódhat, tehát tartós lesz ez a hatás. Fontos azonban látni, hogy jelentős dráguláson vannak túl a nyersanyagok, így óvatosan kell bánni a nyersanyag befektetésekkel és alapokkal” - mondta Bánhalmi Gábor a K&H alapok kezelőjének vezető stratégája.

A konkrét árfolyamokat ismertetve azt mondta, hogy a különböző nyersanyagok közül

  • az olaj árfolyama idén 40 százalékkal emelkedett,
  • a gáz ezzel párhuzamosan 50 százalékkal drágult,
  • az ipari fémek közül az alumínium, a cink, a nikkel 15-55 százalékos áremelkedést mutatott.

A szakember szerint a krízis miatt sok európai ország lépéseket tett annak érdekében, hogy csökkentse az orosz energiától való függőségét. Emiatt hosszabb távon komoly lehetőségei lesznek a zöld- és a tágabb értelemben vett fenntartható befektetéseknek.

Forrás: Store Insider


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?