hirdetés

Ivott már űrlátta kávét?

Tegnap véget ért az ISSpresso „Kávé az űrben” küldetése a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

hirdetés

A Lavazza részére az Argotec által, az Olasz Űrhivatal (ASI) közreműködésével kifejlesztett, innovatív kapszulás kávéfőző gép az űrállomás 1-es számú Unity moduljában teljesített szolgálatot. A hosszú utazás 2015. május 3-án kezdődött. Ekkor ivott Samantha Cristoforetti a világtörténelemben elsőként presszókávét a súlytalanság állapotában. A küldetés a Nemzetközi Űrhivatal VITA űrexpedíciójával zárult, amelynek keretében az ESA űrhajósa, Paolo Nespoli harmadik űrutazását hajtotta végre.

A két év alatt az ISSpresso több mint 650 millió kilométert tett meg 28 000 km/h sebességgel, közel 15 500 napfelkeltét ért meg, és 11 űrexpedíció legénységének kényelméhez és jó hangulatához járult hozzá. Az ISSpresso kávéfőző gépnek köszönhetően az űrhajósok ugyanolyan kiváló minőségű presszókávét ihattak az űrben, mint otthon. A világtörténelem során most először főztek valódi Lavazza presszókávét szélsőséges körülmények között, olyan környezetben, ahol a folyadékdinamika törvényei teljesen eltértek a Földön megszokottól.

Az űrben a hab és a kávé nem keveredik, hanem elkülönül egymástól, és a hagyományos kávéscsészét speciális tasak váltja fel és a kávét szívószállal fogyasztják. Az innovatív kapszulás rendszerrel az űrhajósok caffè lungót, forró italokat és a rehidráló funkciónak köszönhetően húslevest is tudtak készíteni a világűrben.

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai