Jövő hétvégén Mangalica Fesztivál!

2019-ben 12. alkalommal lesz Budapesten Mangalica Fesztivál, a belváros szívében az V. kerületi Szabadság téren, ez országosan a 37. Mangalica Fesztivál lesz, hiszen Budapest mellett Debrecenben, Székesfehérváron és Szegeden is redeznek fesztivált.

Veégh Attila, a Mangalica Fesztiválok főszervezője a Divin Porcello sonkabárban szervezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy nagy utat tettek meg a mangalicamarketingben a 2008-as indulástól napjainkig. Jelenleg a tél legnagyobb szabadtéri fesztiválja a rendezvény 40-50 ezer látogatóval.

A rendezvény továbbra is ingyenesen látogatható és nagy hozadéka, hogy összekötötte a gazdákat a veővkkel és elindított egy lakossági a fam to table mozgalmat, amelynek eredményeként számos főként fővárosi háztartásnak van saját mangalicabeszállítója. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel és őstermelőkkel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő. A vásárló garantáltan mangalicából készült termékekhez jut, hiszen csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) által ellenőrzött állományból kikerült áru lesz a rendezvényen: a szakmai felügyeletet az idén 30 éves egyesület garantálja.

Tóth Péter, a MOE elnöke elmondta, hogy az egykor 200-ról 60 000-re bővült állomány nagyobbik része exporta megy, rendkívül keresett ez a prémium hús Japánban és Európában. A következő 10-20 évben várhatóan duplájára nőhet az állomány, de tömegélelmiszer sosem lesz a nagy területet, sok takarmányt igénylő, a nagyüzemi sertésnél lassabban fejlődő mangalicából. Minden ami jó és drága azt hamisítják - ez is elhangzott. Ez ellen a MOE védjeggyel küzd, ősztől pedig a hentesektől alapanyag mérleget kérnek.

 

A kiállító mangalicatenyésztők és termékforgalmazók egységes megjelenéssel, azonos méretű faházakban árusítanak, a néhány kocás családi gazdaságtól a legnagyobb húsipari vállalkozásokig. Ezzel is segítve a családi gazdaságok esélyegyenlőségét. 

A mangalica felhasználhatóságának sokszínűségét a helyben sült egész malac, a klasszikus disznótoros ételek mellett a kilátogató vendégek a legmodernebb technológiával rendelkező food truck-okban készülő mangalica street food, azaz könnyen, gyorsan, akár kézből is fogyasztható menükben is kipróbálhatják.

A rendezvény egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat kiállítás, ahol ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából 3-3 példány és egy anyakoca malacokkal. 2018-tól újra élő példányokban tudunk FEKETE MANGALICÁT kiállítani, ami 20 éves tenyésztői és génmegőrzési bravúr a MOE részéről.

Szombaton a hagyományosan bográcsban készült ételek főzőversenyét tartják, amire nevezési díj nélkül, ingyenesen lehet jelentkezni a fesztivál weblapján a főzni szerető baráti társaságoknak, cégeknek, bárkinek. A főzőversenyt február 9-én (szombat) 10-15 óra között lesz, és ünnepélyes díjkiosztóval zárul.

 

A fesztiválon már többször bemutatta főzőtudományát Litauszki Zsolt, a Gundel executive séfje és Anger Zsolt, színész-rendező, akik a sajtótájékoztatón elmondták, hogy a megfelelően tenyésztett mangalicából készült ételekkel garantált sikert lehet aratni. Annyira hálás alapanyag a megfelelő hús-zsír aránnyal, zamataival, vörös színével, omlósságával hogy a japánok a marhahúsok Rolls Royce-a, a cobe marha után cobe pig-ként emlegetik.

 

A kilátogató vendégek számára a legnagyobb vonzerő főként a megjelenő, kiváló minőségű, megbízható termékek, de mindeközben remek szórakozási lehetőségekkel is várja őket a fesztivál: egész napos színpadi műsor, vásári komédia, gasztrobemutatók, tepertősütés és koncertek sora várja a látogatókat.

 


Hamarosan jön a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Hamarosan jön a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.