Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottjait

Beőthy Jánost, Pátzay Istvánt, Csongrádi Csabát, Rohály Gábort és Csíki Sándort tüntette ki idén Par Excellence díjjal a Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ).

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kiemelkedő  tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez, a vendéglátó munka megbecsültségének növeléséhez, valamint a minél hatékonyabb ismeretterjesztéshez - közölte az MTI-vel hétfőn a szövetség.

Termelő kategóriában a díjazott Beőthy János csobánci borász, akinek családjában több generációs hagyománya van a szőlőművelésnek a Káli-medencében. Beőthy János 1998-ban alapította újra a pincészetet; mintegy két hektárnyi szőlőjét organikusan műveli - áll a díj indoklásában.

Kereskedő kategóriában Pátzay István, a Veritas borkereskedés vezetője nyerte el a díjat. Vállalkozása 1995-ben indult, és folyamatosan bővülve italok széles körét kínálja Magyarországról és a világ minden tájáról. A méltatás szerint küldetésüknek tartják a kulturált borfogyasztás népszerűsítését, a borokban rejlő változatosság élményének megosztását a fogyasztóval.

Vendéglátó kategóriában Csongrádi Csaba érdemesült az elismerésre. A budapesti Fricska Gasztropub társtulajdonosa a gasztronómiai megújulás jeles képviselője, aki új éttermében naponta változó, a hagyományos magyar konyhát új köntösbe öltöztető menüt kínál. Pályája során volt főpincér és üzletvezető, mindig gazdag borválasztékkal dolgozik és egyedi stílusa nagyban hozzájárul a kínálás sikeréhez.

Oktató kategóriában Rohály Gáboré az elismerés, akinek úttörő szerepe volt a hazai borkultúra népszerűsítésében, különös tekintettel a magyar borleíró szaknyelv kialakítására. Negyedszázada ő alapította a Hét Borbírák Rendjét, amelyhez a sommelier szakmai képzés indítása is kötődik. Több szakmai kiadvány, köztük a többször is kiadott Borkalauz szerzője, valamint számos intézmény oktatója, aki nemzetközi borakadémikusi címmel is büszkélkedhet.

Szakíró kategóriában Csíki Sándor a díjnyertes, aki bölcsész végzettséggel egy évtizeddel ezelőtt kezdte el publikálni  gasztronómiai témájú írásait. Először hiánypótló gasztronómia-történeti munkái keltettek nagyobb figyelmet, majd 2008-ban indult blogja iránt nyilvánult meg komoly érdeklődés. A magyar EU-elnökség hivatalos gasztrobloggere volt, akit tv- és rádiószereplései még ismertebbé tettek; tavaly elnyerte Év gasztrobloggere díjat - áll a méltatásban.

A Par Excellence díj egy míves kisplasztika, amelynek ünnepélyes átadását 2016. február 21-én tartják, a KávéBár Bazár keretében megrendezendő Magyar Sommelier Bajnokság döntőjében.


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?