Kihúzták a gyufát: nézegessen különleges koncepciójú éttermet!

Neve: Robba. És egyedi megjelenésének köszönhetően sokan keresték fel, amíg a világjárvány okán nem zárták be ideiglenesen, ahogy az összes többit a városban.

A Robba egy különleges megjelenésű étterem és kávézó, Ljubljana központjában, a Fő téren, közvetlenül a város híres szökőkútjának közelében, a „Három folyó kútja” mellett. Mivel a szökőkutat Francesco Robba, híres olasz szobrászművész készítette még a 18. században, és ez a szlovén Ljubljana egyik fő találkozóközpontja is, nem véletlen tehát, hogy így nevezik a AKSL architekt építészcsoport által tervezett vendéglátóegységet.

A hely belső dizájn-jának megjelenése a gyufásdoboz elvén alapul. Héja, azaz a doboza fehér, amelyben egy tálcán csúsznak ki a gyufafejek, saját történetüket elmesélve, ezek a "tálcán" álló bútorok. A helyiség mintája nagy háromszög geometriai részeiből áll: pasztell rózsaszín, fekete, fehér és természetes faszínben. A grafikai tervezésben elsősorban Francesco Robba barokk mester művészetére alapoztak, őt választották a belsőépítészek a Robba étterem főszereplőjének.

AKSL tervezői csapata: "A csillag alakú nagy méretek és a merész, figyelemfelkeltő színek mindenképpen összefüggenek a barokkra jellemző túlzott és gazdag megjelenéssel. Bár a Robbában felhasznált panelelemek egyszerű és költséghatékony megoldás, a Robba étterem esetében bebizonyosodott, hogy milyen nehéz volt összeilleszteni, akárcsak a szokásos parketta elemeket. Maga a tér keskeny és hosszú, több szint és magasság osztja meg a teret az étterem bejáratától a hátsó részig. A háromdimenziós mintázatú alkalmazása optikailag megváltoztatja a benyomást a valódi térbeli dimenziókról."

Különös figyelmet fordítottak a helyiségben a világításra. Az egész térben szétszórt fekete fali lámpákat helyeztek el, amelyek mintegy "jönnek-mennek" a barokk múlt és a jelen között - a Robba fehérsége és színei között. A három szintes belső teret különféle hangulatok szerint rendezték be, ezt a  különböző székekkel, asztalok elhelyezésével érték el. A központi helyre tett kandalló különleges hangulatot nyújt télen a Robbában.

Projekt neve: Robba étterem

Projekt típusa: bár + bisztró

Befektető: privát

Fotós: Janez Marolt

Helyszín: Ljubljana, Szlovénia

A projekt éve: 2015

A kivitelezés éve: 2016

Szerző: AKSL arhitekti d.o.o.

A projekt csapata: Špela Leskovic, Aleš Košak, Maja Pečar

 

 

 

Forrás: AKSL / Turizmus Online


Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.