Kis magyar étteremkörkép

Október 9. és 14. között több mint 2800 hazai vendéglátóhely és egyéb szolgáltatás várja országszerte kedvezményes ajánlatokkal a hozzájuk betérőket. A nemzetközi Magánvállalkozók Napja alkalmából rendezett METRO Gasztronapokhoz csatlakozott éttermek legalább 20 százalékos engedményt adnak majd, de ezen kívül is számos, egyedi meglepetést tartogatnak a vendégeknek.

A KSH adatai szerint 2017-ben Magyarországon összesen 51 740 vendéglátóhelyet regisztráltak, ami 214-el volt kevesebb az előző évhez képest. Ennek közel fele étterem és büfé, cukrászdákból viszont kevesebb, mint négyezret találhatunk. Második helyen az alkoholos italokat árusító zenés szórakozóhelyek állnak, számban jóval mögöttük lemaradva pedig a közétkeztetést, munkahelyi és rendezvényi étkeztetést végző vendéglátóhelyek, amelyek jórésze Közép-Magyarországra, illetve Budapestre és környékére összpontosulnak.

A vendéglátóhelyek forgalma erős szezonalitást mutat. Az eddigi felmérések alapján minden évben januártól augusztusig folyamatosan növekszik, július és augusztus a csúcsidőszak, majd az utolsó negyedévben, november kivételével – amely a legalacsonyabb ebben az időszakban – körülbelül azonos szinten stagnál. 2018 első negyedévének adatai alapján a vendéglátósok forgalmának legjelentősebb részét, majdnem 75%-át az ételekből származó bevétel tette ki, ezt követik az alkoholmentes, utána pedig az alkoholos italok. A maradék, alig több mint 5%-ot a kávéfogyasztás és az egyéb termékek adták. Idén júniusra az eladási forgalom majdnem 10 százalékot emelkedett az elmúlt évhez képest.

A hazai vendéglátó szektor stratégiai partnereként a METRO szakértői rendszeresen végeznek felméréseket az alapanyag-trendekről is. Már év elején látható volt, hogy ez az év a tudatos táplálkozásról és az alternatív hozzávalókról fog szólni. Az egészségtudatos étkezés fontos részét képezi a fogyasztói magatartásnak, előtérbe kerültek a csökkentett cukortartalmú desszertek, egyre népszerűbbek a „mentes” ételek, a vegán vagy paleo diéták. A hazai trendek egyébként összecsengenek a nemzetköziekkel is. Az amerikai vendéglátás egyik legbefolyásosabb szervezete, a National Restaurant Association közel 700 séfet kérdezett meg az idei divatos gasztroirányzatokról. A megkérdezettek 74%-a úgy vélte, hogy a házi készítésű termékek és az éttermi kertek uralkodó trendekké válnak, 69% pedig a természetes alapanyagokra esküdött. Hasonlóan sokan említették még a zöldség-centrikus konyha felemelkedését, vagy éppen a fenntarthatóság előtérbe kerülését is.

A METRO kiemelten fontosnak tartja a magánvállalkozások, ezen belül is a hazai vendéglátóhelyek támogatását, és ennek érdekében nem csak minőségi alapanyagokat és professzionális konyhai eszközöket kínál számukra, hanem több olyan szolgáltatást is, amelyekkel segítheti működésüket. Ez a célja az október 9-14-ig tartó METRO Gasztronapoknak is, amivel a hazai vendéglátás sokszínűségére, gazdag kínálatára szeretnék ráirányítani a figyelmet a magánvállalkozások nemzetközi ünnepe alkalmából. Az erre létrehozott felületen a gasztronapokra regisztrált éttermek között bárki megtalálhatja a kedvére valót, a gourmet fogásoktól egészen a kockás abroszos kisvendéglők ajánlatáig.

Forrás: Vendég & Hotel


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.