hirdetés

Különc séf különleges koncepcióval a Kristinusban

Sok séfet láttunk már munka közben, de Klaus Deutschmann, a Kristinus Gasztro Műhely főszakácsa valamiben alaposan kiemelkedik közülük. Főzéstudásban is nagyot alkot, de alapvetően olyan különleges a személyisége, annyira szórakoztató, ahogy egyszerre beszél németül, angolul, magyarul, miközben jár a keze, mint a motolla, hogy ámulva figyeltük alkotás közben a kéthelyi éttermi konyhán, ahová gasztrotúrára invitálták a hazai média képviselőit.

hirdetés

Mint előzetesen megtudtuk, a borbirtok vendégeit nem egy átlagos, megszokott menüvel kínálják, ugyanis Kéthelyen a menü struktúrája a hagyományos előétel-leves-főétel-desszert felosztás helyett a borbirtok borait követi, így a vendég a Kristinus Borbirtok Irsaijához, Roséjához vagy SAS Cuvéejéhez kap ételajánlást. Alapvetően helyi, prémium minőségű alapanyagokkal dolgoznak a konyhán, itt tényleg minden jelen van, amit csak Somogy megye télen-nyáron kínál.

Az évszakhoz illő, helyi alapanyagok felhasználásával készült fogásokból állt össze a jelenlegi, az őszi-téli ételsort kínáló menü is, ahol a bornak ugyanolyan fontos szerepe van, akárcsak a hozzá, a séf által megálmodott ételsornak. Klaus Deutschmann a konyhafőnök a Gasztro Műhelyben, és ahol ő megjelenik, ott egészen elképesztő, néha kifejezetten formabontó ételekre lehet számítani.

Stílusában a cingárvékony séf szenvedélyes és utánozhatatlan, modern európai konyhai felfogásában egyesíti a friss szezonális alapanyagokat a természetes, tiszta ízekkel és a klasszikus főzési eljárásokkal. Idén, a hidegebb hónapokra a következő ételsort kínálja a Kristinusba betérőknek, sajátos nyelvezetével.

Főétel 1: Aranydurbincs, tökös mousseline mártással, burgonyaroláddal, tintahalas tápiókával. (Pici keszeg, lemon, kakukkfű, pici só, pici bors, ja, ja, natürlich, sütni be careful, és kész, tschüss papa!) Hozzá 2016-os Chardonnay -t ajánlanak kísérőül.

Főétel 2: Ízletes galambmell, karalábé táskával, kacsamájjal, popcorn pürével, rákmártással (pigeon breast kicsi, csont nem kell, pici só, pici bors, sül, rest, oil, vaj, kakukkfű, breast sül, pici só, tschüss papa!) Mellé kíváló a Kristinus 2015-ös Pinot Noir-ja.

Desszert: Gesztenyés erdei gyümölcsös habcsók, rum espumával. (Tojás, sugar, fruitjuice, maronihoney, maroni, tapióka, felverjük, szilikonba, tschüss papa!) A desszerthez mennyeien illik a 2015-ös Krisecco, az ebédnek/vacsorának tényleg a méltó koronája.

Klaus tálalásában különben minden fogás önmagában egy vizuális élmény, egy külön sztori. Az osztrák séf, aki élete során nagyon sok helyen dolgozott már, egész életét a főzés művészetének szenteli. Szenvedély, kreativitás fűszerezi a tökéletességig vitt ételalkotásait.

Aki a Balaton déli csücskénél jár – ne hagyja ki konyhaművészetét, mert Kristinus borok kíséretében igazi gasztronómiai kirándulás.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei év hátralévő részét?

Kiadónk társoldalai