Levendulára kávézaccot? Mi mást?

Egy új együttműködés keretében a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin hasznosítják újra a használt Nespresso kapszulákból kinyert kávézaccot. És már látható is a különleges együttműködés eredménye: most virágzik a levendula.

A Főapátság levendulamezőin hasznosítják újra egy speciálisan erre a célra kifejlesztett termesztőközeg formájában a kávézaccot. A körforgásos szemléleten alapuló kezdeményezés arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy gyűjtsék szelektíven használt kávékapszuláikat.

Minden egyes használt Nespresso kávékapszula értéket képvisel, hiszen az újrahasznosításuk által minden komponensük - az alumínium és a kávézacc egyaránt - visszakerül a körforgásba ahelyett, hogy hulladékká válna. Magyarországon már 2012 óta elérhető a kapszula-újrahasznosítási lehetőség és itthon a használt Nespresso kávékapszulák több mint 40 százalékát újrahasznosítják.  

 

A Magyarországon begyűjtött kávékapszulák feldolgozása során nyert kávézacc egy részéből a cég egy speciálisan erre a célra kifejlesztett termesztőközeget gyártatott, amelyet a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin hasznosítottak a termőtalaj minőségének javítására. A kapszulák a hazai fogyasztóktól származtak, és mind a feldolgozás — vagyis az alumínium és a kávézacc szétválasztása —, mind pedig az egyes komponensek újrahasznosítása Magyarországon történt. Az alumínium különböző használati tárgyak, alkatrészek formájában születhet újjá, a kávézaccot pedig komposztálás útján hasznosítják újra. A Pannonhalmi Főapátsággal való együttműködés keretén belül a kávézaccban található értékes tápanyagok egy speciálisan előállított termőközeg formájában kerültek vissza a körforgásba.

A sikeres együttműködés eredményeként a látogatók júniustól megcsodálhatják a pannonhalmi levendulavirágzást.

 

 

Forrás: next9.hu


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.