Lezárult a pálinkaverseny nevezési időszaka

Rekord magas arányú a kereskedelmi főzdék által beküldött minták száma az Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyre.

Április 25-én lezárult a 2014. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny nevezési időszaka.  A beérkezett mintákat a NÉBIH által végzett teljeskörű analitikai vizsgálat után szakmai bírálóbizottság értékeli. Ezt követően június 19-én az eredményhirdető gálán hozzák nyilvánosságra az idei év arany-, ezüst- és bronzminősítéssel jutalmazott pálinkáit, valamint a Champion-díjakat és Magyarország legjobb pálinkáját és a legeredményesebb főzdéket. A mintegy 50 főzdétől beérkezett 335 minta között megtalálhatóak az olyan klasszikus kategóriák, mint a körte, a barack vagy a szilva, azonban több különleges és kategóriájában egyedülálló minta is érkezett, mint a berkenye, a som vagy a galagonya.

Az eseményt szervező Pálinka Nemzeti Tanács tájékoztatása szerint az idei évben a kereskedelmi pálinkafőzdék rekord magas arányban 80%-ban – 257 - mintával jelentkeztek. Tíz bérfőzető magánszemély 17 darab mintát, 7 magánfőző összesen 48 mintát és egy kereskedő 13 mintát nevezett be a versenyre.

A verseny fővédnöke: az agrárpolitikáért felelős miniszter.

A 2014. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyen a pálinkaminősítések jelenlegi legelterjedtebb rendszere szerint, a 20 pontos bírálati módszerrel minősítik a nevezett mintákat.

A minták elbírálása két napon keresztül zajlik majd, május 26-27-én, Kecelen a T.G.-  Virágdekor Szakképző Iskolában.

Az alábbi díjak kerülnek kiosztásra:
-    Arany-, ezüst-, és bronzminősítések,
-    Az üzleti kategóriában Champion-díjak,
-    Az üzleti kategóriában 2014. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny legeredményesebb pálinkafőzdéje I-II-III, amelynek I-II-III. helyezettjei kiérdemlik :
-   „Magyarország 2014. év legeredményesebb pálinkafőzdéje I.”
    „Magyarország 2014. év legeredményesebb pálinkafőzdéje II.”
    „Magyarország 2014. év legeredményesebb pálinkafőzdéje III.”
címeket.
-   A 2014. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny legjobb pálinkája, amely kiérdemli a „Magyarország legjobb pálinkája – 2014.” címet.

-    A 2014. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny legeredményesebb bérfőzetője/magánfőzője cím.

A versenyt lezáró eredményhirdető gála helyszíne és időpontja: Mezőgazdasági Múzeum - Vajdahunyad Vára június 19. 15:00.

A Pálinka Nemzeti Tanács örömmel látja a sajtó képviselőit a bírálaton és az eredményhirdető gálán.

2014. május 26-án 11 órakor sajtótájékoztatót tart Dr. Kardeván Endre

Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért felelős államtitkár, országos főállatorvos.

A sajtótájékoztató az érzékszervi bírálat helyszínén, Kecelen, a T.G.- Virágdekor Szakképző Iskolában, Kecel Május 1. tér 13 alatt lesz megtartva.

 

A részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet az alábbi elérhetőségeken tehetnek meg:
Novák Alexandra
e-mail cím:novak.alexandra@sellingline.hu
telefonszám: 70/429 0660

A Pálinka Nemzeti Tanács
A Pálinka Nemzeti Tanács az országos pálinka- és törkölypálinka-versenyről, valamint az érzékszervi bírálók képzéséről szóló VM rendeletben foglalt felhatalmazás alapján az idén új alapokra helyezve rendezi meg az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt. A Pálinka Nemzeti Tanács az ágazat országos szakmai egyeztető fóruma, közreműködik a pálinkatörvény végrehajtásában, szakmai véleményt ad és javaslatokat tesz a Kormány részére a pálinkát érintő kérdésekben.
A pálinka nemzeti kincs, ezért a PNT segíti a pálinka előállítása, származása, minősége és eredetvédelme egységes szabályozásához és annak végrehajtásához fűződő közös magyar érdek előmozdítását.
Bővebb információ: http://www.palinkanemzetitanacs.hu/

Forrás: Élelmiszer Online


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?