Magyarország bemutatkozik - az International Catering Cup döntőjében

Ezen a héten elkezdődik a rendezvénygasztronómiai cégek legrangosabb versenye a Sirha kiállításon, Lyonban. A megmérettetés egyik legfontosabb célja, a catering szakma egyesítése mellett, az iparág felfrissítése és a megújulás elősegítése a versenyből fakadó kulináris inspirációkon keresztül.

Az International Catering Cup a Bocuse d’Or-hoz hasonlóan a vendéglátóipar és gasztronómia legnagyobb eseményén, a Sirha-n kerül megrendezésre, és az elmúlt időszak alatt a catering szolgáltató cégek legrangosabb versenyévé nőtte ki magát, ahol az országok legjobb csapatai mérik össze tudásukat.

Magyarországon az első nemzeti válogatót a 2018-as Sirha Budapest szakkiállításon rendezték, ahol a résztvevők megmérettetésének a díja hazánk képviseleti joga volt a nemzetközi színtéren. Az első hazai versenyen négy cég képviseltette magát, melyek közül, a szoros verseny végén, a dobogó legfelső fokát Kasuba László, Balázs Gergő és Volenter István, vagyis az Albatros-Expo Catering Kft. csapata foglalhatta el.

A csapat vezetője Kasuba László az Albatros-Expo Catering Kft. sous chef-je korábban a Parlamentben, illetve a Michelin-csillagos Borkonyhában szerzett tapasztalatokat. A csapat másik tagja Balázs Gergő a Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Központ séfje, de a NATO magyar követségének is dolgozik. A coach, pedig aki a csapatot folyamatosan támogatja a 67 Étterem & Bistro korábbi séfje és a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, Volenter István, aki a 2018-as Bocuse d’Or magyar döntőn második helyet szerzett. Külön büszkeség, hogy a verseny francia elnöke, Volenter Istvánnak eddigi pályafutása és munkái alapján lehetőséget adott arra, hogy a kóstoló zsűri tagja is legyen.

Ahhoz, hogy a nemzetközi megmérettetésen is megállják a helyüket, rendkívül kreatívnak és felkészültnek kell lenniük, így a csapat a tavalyi magyar döntő után már neki is állt az edzésnek. A legutóbb elkészített ételeket elemeire bontották, és teljesen újra gondolták, fél éve pedig intenzíven készülnek a versenyre az olaszországi La Peca étterem 2 csillagos chef-jének, Nicola Portinarinak a segítségével.

 VI. International Catering Cup

A nemzetközi verseny 12 éve kerül megrendezésre a Sirha szakkiállításon, ahol hazánkon kívül Oroszország lesz elsőbálozó. Összesen 12 ország legjobbjai mérik össze a tudásukat. A verseny most először kettő helyett három napos lesz, mely időszak alatt a versenyzőknek számot kell adniuk képességeikről, kreativitásukról és gyakorlati tapasztalataikról.

A verseny 24-én kezdődik az alapanyagok kiválasztásával, illetve a munka előkészítésével. A második napon a versenyzők elkészítik az ételeket, és a nap végén elhelyezik őket a hűtőautókban. A harmadik napon, pedig a korábban előkészített ételeket a Sirha kiállítás nyitónapján büféasztalra tálalják. A magyar csapat a kettes boxban versenyzik majd.

A versenyen elkészítendő ételek:

-        Előétel: kacsa és a mája

-        Meleg előétel: pisztráng, rákkal töltve

-        Főétel: töltött sertéskaraj, egy féle körettel

-        Desszert: mangó és a csokoládé, francia stílusú torta és soufflé formában


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.