Minden cseppje prémium

Idén júliusban először látogatott Budapestre az egyik legnevesebb skót whisky, a Macallan regionális márkanagykövete. Anna G. Metaxas előadása megtöltötte a Black Swan bárt. Bártulajdonosok, bartenderek, gasztrobloggerek és újságírók jöttek el, hogy meghallgassák a márkanagykövetet, és persze azért, hogy megkóstolják a 12 és 15 éves Macallan whiskyket.

„A Macallan az egyik, ha nem a legismertebb single malt skót whisky a világon, amelynek neve összekapcsolódott a kompromisszummentes minőséggel, a kifinomultsággal és a tradícióval. A skótoknál az elsők között, 1824-ben bejegyzett whisky márkát Párizsi divatbemutatók és luxus autómárkák kiállításain kínálják fel a vendégeknek.” – mondta Anna G. Metaxas, a Macallan regionális márkanagykövete.

A Macallan tipikusan európai és amerikai tölgyből - kifejezetten a cégnek - készült ex-sherry (olorosso) hordókban érlelődik. A nagykövet hangsúlyozta az érés során elmélyülő ízek jelentőségét, ugyanakkor elárulta, hogy a hordók minősége és azok különleges jellemzője akár még fontosabb is lehet, mint az évek száma. A Macallan whiskykre egyébként is jellemzőek a különleges, több hordós érlelési technikák. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a kurzuson is kóstolt Macallan 12 double cask valamint a Macallan 15 triple cask, amely egy extra amerikai ex-bourbon hordós érlelést is kapott. Épp ezért a Macallan-nél a főzőmesterrel egyenrangú, kitüntetett szereplőként tekintenek a hordók mesterére. A Master of Wood ellenőrzi a főként Spanyolországból származó hordókat, sőt, magukat a készítésükhöz kiszemelt fákat is, amelyeknek legalább 80-100 éves kort kell elérniük ahhoz, hogy rendelkezzenek azon kívánt aromákkal, amelyek a tökéletes hordó elkészítéséhez szükségesek. A Macallan tételei ennek a kiemelt odafigyelésnek köszönhetik aranyló, borostyánsárga színüket, valamint selymes, lágy ízvilágukat. Metaxas, tekintettel a komplex, kifinomult ízvilágra első sorban ezért is ajánlja a Macallan-t tisztán fogyasztva, de szerinte az sem ördögtől való gondolat, ha akár koktél alapanyagként is tekintünk az italra. Ilyen esetekben fontos, hogy a whisky ízét semmiképp ne nyomják el az egyéb összetevők, hanem inkább hangsúlyozzák a benne rejlő ízjegyeket!

A viszonylag kis tételben előállított, különleges minőséget képviselő whiskyk egyre jobb befektetésnek számítanak manapság. A Macallanok iránti kereslet az USA-ban, Mexikóban, Kínában, Japánban és Tajvanon a legnagyobb. A világ legdrágább whiskyje is egy Macallan: az italritkaság több mint 300 millió forintnak megfelelő fontért kelt el egy aukción tavaly. Metaxas érdekességként elmesélte, Bulgáriában és Cipruson olyan whiskygyűjtőkkel is találkozott, akik egészen különös, már-már lélegzetelállító italgyűjteménnyel rendelkeztek, és náluk még Macallanből is látott olyat, amit ő is csupán hírből ismert.


Még ha Magyarország egyelőre nem is képes felvenni a versenyt a kínai dollármilliomosokkal, az érlelt italok arisztokráciájához tartozó single malt whiskynek hazánkban is megvan a maga rajongótábora – az úgynevezett Macallan core range (klasszikus sorozat) pedig már az átlagfogyasztó számára is elérhető.

Magyarországon a Macallant a Coca-Cola HBC Magyarország forgalmazza, amely az ünnepélyes pillanatokat és a minőségi szórakozást szolgálja a skót italkülönlegességgel. A vállalat ma csaknem százféle terméket állít elő vagy forgalmaz, hogy fogyasztóinak bármely napszakban, bármilyen alkalommal tudjon valamilyen italt kínálni. A Macallan Magyarországon egyes bárok és viszonteladók kínálatában érhető el.

 

Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.