Márton-napi libalakoma Sóstógyógyfürdőn

Márton-napi libalakomára és az új bor ünnepére várja a Sóstói Múzeumfalu november 8-án látogatóit.

Kisgyörgy Tamás, a skanzen munkatársa elmondta az MTI-nek: a Márton-naphoz kapcsolódó hagyományokat elevenítik fel a rendezvényen, a réges régi hiedelmektől kezdve egészen a mai hóbortokig.

A középpontban persze a torkoskodás lesz, mert Márton napján libát enni szinte kötelező, hiszen aki azt elmulasztja - tartja a mondás - jövőre egész évben éhezni fog. S a lakoma után új borral ajánlatos koccintani, hiszen - a népi hiedelem alapján - minél többet iszik valaki, annál egészségesebb lesz a jövőben.

A Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőn lévő múzeumfalu november 8-án 10 órakor nyitja meg kapuit a libalakomára érkezők előtt, akiket a bejáratnál libazsíros Márton-falattal, tepertővel és persze új borral fogadnak. A Márton nevű látogatókat és az élő libával érkezőket pedig külön meglepetéssel várják.

A program a skanzen anarcsi portáján folytatódik majd, ahol libabecsinált levest és sült libacombot párolt káposztával szolgálnak fel. Régi népi ínyencségek, sütőtök, héjában sült krumpli, libasütemény és persze forró tea is asztalra kerül.

Libák a kifutón

Az ebéd után 14 órától rendezik a libaszépségversenyt, a környék legszebb lúdjait vonultatják fel a tenyésztők, akik még a helyszínen is benevezhetik házi szárnyasaikat a vetélkedőre. 

Kisgyörgy Tamás kiemelte: a zsűri és a közönség együtt választja ki a legszebb libát, amelyet a külcsín és a belső tulajdonság, valamint a kierőszakolt "zsindelyszaggató gágogás" összhatása határoz majd meg.

Más látnivaló is bőven lesz: a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola növendékei Márton-napi legényest táncolnak el, a Burattino Bábszínház tagjai libás darabot mutatnak be, a Kuckó Művésztanya társulata pedig utcaszínházi előadást tart. A múzeumfalu kádármesterei hordót készítenek az új bornak, természetesen a régi, donga összehúzásos módszerrel.

A kézműves foglalkozásokon pedig a legkisebbek is kipróbálhatják a liba-hímzést, a Márton-napi lámpás- és cirokseprű készítést, a lúdtollas írást és még a mesekuckóba is bejuthatnak.

Akik pedig a jövő téli, tavaszi időjárásra szeretnének következtetni a jeles napon, megtudhatják mi várható. Amennyiben ugyanis Márton fehér lovon jön, azaz havazik, akkor enyhe, ha meg "barna a ló színe", kemény tél várható. S a tavasz ugyanolyan lesz, mint amilyen az időjárás Márton napján: jeges-havas csapadékhullás esetén korán jön a kikelet, ha viszont "sima" eső esik, fagyos és aszályosan száraz lesz az évszak - a népi megfigyelések szerint.

Forrás: MTI


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?