Még az ég is könnyezett

Január 12-én, mintegy ötszáz gyászoló - családtag, barát, vendéglátós - kísérte utolsó útjára Telkiben a hazai vendéglátás egyik ikonikus alakját, Jakabffy Lászlót (+69), akinek temetése alatt még az ég is könnyezett.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

 Délelőtt, a Jakabffy család lakóhelyének határában tartott temetésen először az elhunyt felekezete szerinti református lelkész mondott gyászbeszédet, aki a szertartás végén felolvasta a gyászoló család közvetlen hangú, fájdalmas búcsú sorait is. Majd a szakma nevében a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, Kovács László búcsúzott barátjától, méltatva a nagyhírű, sok tapasztalattal rendelkező gasztronómiai szakembert, sok-sok hazai szakács mentorát és tanítóját.

Kovács László felidézte az elhunyt barát életútját, többek közt elmondta, hány helyen dolgozott - Gundel Étterem, Bajkál, Astoria Szálló étterme, Alabárdos, Apetito, Platán, ő alkotta meg és rakta össze az esztergomi Prímás Pincét, és folytathatnánk még a rangos sort tovább. Már nyugdíjasként, 2015-ben Gundel Károly díjjal tüntették ki - ezzel is elismerve fantasztikusan gazdag munkásságát. Szakmai kérdésekben példamutató módon volt progresszív, és bár gyakran kritizált, de ezt mindig jobbító szándékkal tette. A magyar gasztronómia egyik legjobban képzett, legolvasottabb, tudását a gyakorlati életben legjobban kamatoztató képviselőjét vesztette el vele a hazai gasztronómiai világ. A „Jakabffy iskolából” kikerült fiatal szakemberek közül nagyon sokan ma hazai csúcséttermek konyháját vezetik, akik közül nagyon sokan kísérték utolsó útjára egykori mesterüket.

A család kérésének megfelelően mindenki egy-egy szál fehér virággal búcsúzott a halottól, és többek közt az is jelzi, hogy mekkora ember ment el a hazai gasztronómia területéről, és micsoda tisztelet övezte, hogy a több mint egy órán át, csontig ható hidegben tartott szertartás alatt mindenkit a mély gyász borított el, senki nem nyúlt mobiltelefonja után kutatva, és szerencsére nem is szólalt meg egyszer sem készülék a gyászoló tömeg sorai közt, pedig a gasztrovilág szinte szinte mozdulni sem tud mobileszköz nélkül.

És még egy apróság: a gyászbeszédek alatt bár végig felhős, komor volt az ég, de nem esett. Azonban amikor Jakabffy László hamvai a földbe kerültek - megnyíltak az ég csatornái, és még az ég is könnyezett.

 

 

 

 

Forrás: Vendég

Forrás: Fotó: Csárdás Ferenc


Luxusra vágyik? Vegyen fagylaltot!

Luxusra vágyik? Vegyen fagylaltot! 

A frekventáltabb helyeken 600-650 Ft körül várható egy gombóc fagylalt ára
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
Jön az év első borfesztiválja

Jön az év első borfesztiválja 

Tökéletes közösségi élmény, tökéletes borokkal, tökéletes hangulatban - Április 6-án ismét Winelovers Grand!
Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel mindenkié

Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel mindenkié 

Hallás- és látássérültek kapnak mostantól kiemelkedő figyelmet a Gundel étteremben.
Rekordszámú magyar résztvevővel zajlik az idei ProWein

Rekordszámú magyar résztvevővel zajlik az idei ProWein 

Közel 40 borászattal, mind a 6 magyar borrégió képviselteti magát az idei ProWein borszakmai rendezvényen Düsseldorfban.
Alapélelmiszerek, amelyek eltűnnének a méhek segítsége nélkül

Alapélelmiszerek, amelyek eltűnnének a méhek segítsége nélkül 

Ha a méhek eltűnnének a bolygónkról, nem lenne, ami megtermékenyítené a következő növényeket, gyümölcsöket.
Tíz éve Michelin-csillagos a Borkonyha

Tíz éve Michelin-csillagos a Borkonyha 

Nem könnyű megszerezni egy Michelin-csillagot, de megőrizni talán még annál is nagyobb kihívás.
A nőké a főszerep az idei Gourmet fesztiválon

A nőké a főszerep az idei Gourmet fesztiválon 

Több mint 100 kiállítóval, köztük 35 étteremmel és 7 cukrászdával várják a közönséget május 24. és 26. között a Millenárison.
Házi készítésű húsvéti sonka a város tetejéről

Házi készítésű húsvéti sonka a város tetejéről 

Különleges húsvéti meglepetéssel készül az ország legmagasabb pontján frissen megnyílt Virtu étterem séfje, Lendvai Levente.
A magyar Bocuse-csapat két hét múlva az európai döntőn főz

A magyar Bocuse-csapat két hét múlva az európai döntőn főz 

A budapesti SIRHA kiállítás METRO standján meséltek a sajtó képviselőinek, hogyan készülnek a két hét múlva kezdődő európai válogatóra.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.