Megnyertük a borcsatát

(MTI) – Tizenegy párosításból nyolcban magyar borok győzték le a világ legnevesebb termelőitől válogatott tételeket a VinCE Budapest 2012 borrendezvényre meghirdetett vakkóstoláson, amelynek nemzetközi bíráló bizottságában Steven Spurrier, a legendás 1976-os Paris Wine Tasting szervezője is részt vett.

A Franciaországban élő angol borszakértő kezdeményezésére létrejött, később Judgment of Paris (Párizsi ítélet) néven elhíresült vakkóstolón nagy francia és amerikai borok versengtek, és addig elképzelhetetlen módon mindkét kategóriát kaliforniai tételek nyerték.
Az 1976 óta többször megfilmesített "borcsatához" hasonlót Magyarországon még nem rendeztek; a nagyszabású budapesti borrendezvény pénteki szakmai napján tizenegy magyar csúcsbor szállt versenybe a hozzájuk illő külföldi tételekkel.
A 2009-es etyeki Kertész Chardonnay-nél (16,30 pont) ugyan magasabb pontszámot kapott a chilei Montes Alpha Chardonnay, 2010 (16,45 pont), de a másik három magyar fehér legyőzte külföldi vetélytársait: a Pócz Kokas-hegyi Chardonnay, Dél-Balaton, 2009 (15,98 pont) a 2009-es Bourgogne Blanc Les Clous-t (Aubert et Pamela de Villaine, 15,90 pont); a Szent Benedek Tokaji Furmint (Szent Tamás-dűlő), 2008 (15,33 pont) Nicolas Joly 2008-as Savennieres Les Vieuxs Clous-ját (13,62 pont), és a Fríz Mátrai Hárslevelű, 2008 (17,28 pont) a 2010-es portugál Quinta de Cidro Alvarinhó-t (16,44 pont).
Taroltak a magyar vörösek is: a Vylyan Gombás Pinot Noir, Villány, 2008, 16,61 pontot kapott a burgundi Pierre André Gevrey-Chambertin, 2006, 16,11 pontjával szemben, és bár a Takler Regnum, Szekszárd, 2007, csak 16,13 pontot gyűjtött be a kaliforniai Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon szűretlen, 2005, 16,41 pontjához képest, az egri Kovács Nimród Pincészet 2006-os NJK-je 15,80 pontot ért el a dél-afrikai Capaia, 2006, 15,00 pontja ellenében.
A Scheurebe, 2009 Nr. 2 TBA (17,91 pont) a zsűri értékelése szerint jobbnak bizonyult a szintén magasra értékelt 2006-os Dobogó Tokaji Aszú 6 puttonyosnál (17,45 pont), de a Degenfeld Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2006 (18 pont) diadalmaskodott az 1999-es sauternes-i Suduiraut-val (17,70 pont), a Tokaj Classic Aszú 6 puttonyos, (18,13 pont) a 2001-es német Riesling Beerenauslese Br.-J.-Sonnenuhrral (17,54 pont), a Puklus Tokaji Aszúeszencia, 2003 (17,64 pont) pedig a 2008-as ausztrál Peter Lehmann Botrytis Semillonnal szemben (17,04 pont).
„Ilyen borverseny Magyarországon nem volt, más ugyanis, ha magyarok kóstolják össze a hazai borokat a nemzetköziekkel, és ha egy túlnyomóan külföldi szakértőkből álló zsűri teszi ugyanezt” – értékelte az MTI kérdésére az eredményeket vasárnap a VinCE Budapest főszervezője.
Németh Ágnes beszámolója szerint a huszonkét bort "sosem látott össztapasztalattal rendelkező", három Master of Wine-nal felálló nemzetközi zsűri bírálta el, melyben Steven Spurrier mellett Josef Schuller (Ausztria), Frank Smulders (Hollandia), Peter McCombie (Egyesült Királyság), Tony Aspler (Kanada), Taner Ögütoglu (Törökország), Mészáros Gabriella és Romsics László (Magyarország) kapott helyet.
„Nem számítottam ekkora különbségre. Arra gondoltam, hogy a tokajiak közül egy-kettő győzni fog, de ilyen eredményre nem” – árulta el Németh Ágnes, kiemelve: nagy siker, hogy a zsűri még a Vylyan Gombását is magasabb pontszámmal jutalmazta, mint a fajta hazájából, Burgundiából származó Gevrey-Chambertin pinot noirt.
Steven Spurrier az MTI-nek nyilatkozva a furmintot és a cabernet franc-t emelte ki mint a magyarországi termőhelyeken a legnagyobb lehetőségeket magukban hordozó fajtákat, de hozzátette: a borrendezvényen nagyon szép magyar pinot noirokkal is találkozott. (MTI)


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?