Megugrik az elviteles és a házhoz szállított ételek ára

A vendéglátó üzletek 2021. július 31-ig alkalmazhatják az 5 százalékos áfát az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Augusztus 1-jétől a vendéglátó üzlet csak szolgáltatásnyújtás esetén – és az egyéb törvényi feltételek fennállásakor – alkalmazhat 5 százalékos áfát az Áfa tv. 3. számú melléklet II. rész 3. pontja alapján. Az elviteles, házhoz szállított étel és ital értékesítésére ezen időponttól nem alkalmazható a kedvezményes adómérték, mivel az nem szolgáltatásnyújtásnak, hanem termékértékesítésnek minősül az áfa rendszerében.

Korábban megírtuk, hogy a kormány eredetileg azért vezette be az 5 százalékos áfát a kiszállított ételekre, italokra, mivel - a veszélyhelyzet miatt - az éttermekben csak az ott dolgozók tartózkodhattak. A veszélyhelyzet enyhülésével viszont megnyíltak az éttermek, így elvileg visszaállt az általános mértékű forgalmi adó.

A vg.hu foglalta össze cikkében, hogy az 5 százalékos, kedvezményes áfát 2020. november 14. óta akkor lehetett alkalmazni, ha az értékesítő vendéglátó üzletnél az áfatörvény étkezőhelyi vendéglátási szolgáltatásra vonatkozó kedvezményes adómérték alkalmazási feltételei az üzletekre vonatkozó védelmi intézkedések bevezetését megelőzően fennálltak, illetve azok hiányában fennállnának, helyben fogyasztás esetén pedig az ügylet tartalmilag megfelel az étkezőhelyi vendéglátásban alkalmazható kedvezményes adómértékre vonatkozó feltételeknek (TESZOR’15 56.10 alá tartozik).

Ha az azonnal fogyasztható ételt és helyben készített, alkoholmentes italt elvitelre vagy házhoz szállítással értékesítik, az értékesítés áfatörvény szerinti teljesítési időpontja legkorábban 2020. november 14. napjára, illetve legkésőbb 2021. július 31. napjára esik. Az 5 százalékos adómérték nem vonatkozik a kiszállítással kapcsolatos díjra.

Forrás: vg.hu


Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.