hirdetés

Megújult a tatai Platán

A hangulat csak aláfestés, a hangsúly Pesti István ételein van, vallja Varró Zoltán designer-belsőépítész, akinek tervei alapján újult meg a tatai Platán Bisztró és Udvarház.

hirdetés

Bár a koronavírus-járvány hatására a vendéglátóipar teljesen leállt, a Pesti István Michelin-csillagos séf nevével fémjelzett tatai Platán csapata a kényszerszünetben sem tétlenkedett. Nemcsak a Platán Udvarház újult meg, hanem alapjaiban gondolták újra a gasztronómiai koncepciót. Ez alapján indult el nyár elején a Platán Bisztró, ahol szezonális és helyi alapanyagokból készülő fogásokat kínálnak.

Bisztró, enteriőr
Bisztró, enteriőr

Ősztől pedig az Udvarházhoz kapcsolódva nyitja meg kapuit az új fine dining étterem, amely kifinomult és különleges gasztronómiai élményt ígér. Pesti István séf ételsorait sokan műalkotásként emlegetik, nála az ízélmény és a látvány különleges harmóniában egyesül.

Varró Zoltán
Varró Zoltán

Topgasztronómia, Esterházy-öröksége, a tó szelleme

Ételművészetének egyik nagy rajongója Varró Zoltán Gold Key Award-nyertes designer-belsőépítész, aki Pesti István koncepcióját az enteriőrökben jelenítette meg, valamint a páratlan természeti és történelmi környezet, és az egykor itt élő Esterházy-család szellemi öröksége is tetten érhető a megújult bisztró, és a szálláshelyként szolgáló Platán Udvarház falai között.

Pesti István
Pesti István

Öt éve annak hogy Pesti István átvette a tatai Öreg-tó partján, a híres platánfa mellett található vendéglátóhely az elmúlt években az egyik legjobb magyar étteremmé vált; a Gault&Millau Étteremkalauz 2017-ben Pesti Istvánt az év konyhafőnökének választotta; az étterem azóta is jegyzett a Dining Guide toplistáján.

Családias hangulat, elegáns részletekkel 

Az Öreg-tó partján működő teraszos Platán Bisztró esetében, mondja Varró Zoltán, a családias hangulat megteremtése volt a cél. A domináns barna árnyalatok között feltűnő ezüstös részletek a tó víztükrének hangulatait idézik, míg a kalitkaformájú kristálycsillárok az Esterházy-kastély ódon fényeire emlékeztetnek, a patinás miliőt pedig loft hangulat egészíti ki, ami a kastélyt kiszolgáló épület múltjára utal.

Az egyik vendégszoba
Az egyik vendégszoba

Lokalitás, szezonalitás és a ház kedvenc fogása

"A bisztró azt a látásmód váltást tükrözi, ami most engem hajt. Megpróbáljuk megmutatni, hogy a hétköznapi alapanyagokból is lehet izgalmas ízkombinációkat feltálalni. De az eddigi minőségből nem engedünk", mondja Pesti István. A Platán Bisztró meghatározó fogása a környékbeli hagyományokkal rendelkező Tányérhús (Tafelspitz) mártással, pirított burgonyával, amiért sokan zarándokolnak el a tatai Öreg-tó partjára.

A tatai Platán híres fogása: a Tafelspitz
A tatai Platán híres fogása: a Tafelspitz

Átöltözött a Platán Udvarház 

Hat év után megújult a Várárok Vendégház is, amely mostantól Platán Udvarház néven várja a pihenni vágyókat. A Platán létesítményei egykor a grófi család személyzetének adtak otthont, az elnevezés a hely múltjára és hangulatára reflektál.

Reggeliző
Reggeliző

A 12 szobát, illetve egy lakosztályt, valamint a vendégek kikapcsolódását szolgáló szalonokat az Esterházy-család szellemiségét idéző elegancia jellemzi, de sok részlet rezonál Pesti István művészi tálalására, ahogy a természetközeliség, az erdők és a víz tónusai is felfedezhetők. Modern meghittség és színpompa egyszerre jellemzi a Platán Udvarház tereit, ezt a kettőséget szépen kihangsúlyozza a kialakításukból adódó privát, intim atmoszféra.

Tea a gróféknál, bársonyos vadászszoba

A kék szalonban úgy érezhetjük magunkat, mintha az Esterházy család vendégeiként teáznánk, a barokk télikertek hangulatát idéző zöldes tónusú madaras szalonban, a kandalló mellett pedig még egy nyári estén is meghitten lehet elidőzni egy pohár borral.

Vadász szoba
Vadász szoba

Varró Zoltán elég merész módon gondolta újra a főúri otthonok elengedhetetlen tartozékát, a vadász szobát: itt nemcsak a bútorokat, hanem a falat és a mennyezetet is zöld antikolt bársony fedi, a Tatához közeli erdők titokzatosságára reflektálnak a tükrök, a falra akasztott agancsok és a különleges mohamintás szőnyeg. Ez a szőnyeg megjelenik a Platán Udvarház szobáiban is, ahol a természetközeliségre emlékeztetnek az erdei növényzetet mintázó függönyök is.

A klasszikus elemek modern részletekkel egészülnek ki: a kék szalonban, ahol a Platán Udvarház vendégeinek szolgálják fel a Pesti István séf és csapata által összeállított gourmet reggelit, egy antik tálalószekrény rejti magában a hidegpultot, és hűtött márványlap felel a felkínált fogások megfelelő hőmérsékletéért.

Ősszel nyílik a topluxus fine dining étterem és a wellness rész

Az Udvarházhoz kapcsolódik majd az új fine dining étterem, mely ősztől a kifinomult és elmélyült gasztronómiai élményre éhes vendégeket várja. Itt a letisztult térben az Esterházy-család által 1783-ban a közelben telepített Angolpark hangulata elevenedik meg.

Udvar, látványterv
Udvar, látványterv

A felújított Platán Udvarházhoz kapcsolódó várárok környezete is megújul: itt rekreaciós tereket alakítanak ki, amelyeket az ősz folyamán már igénybe vehetnek az ide érkező vendégek. A műemlékvédelem által jóváhagyott tervek kialakításánál Varró Zoltánék kiemelt figyelmet fordítottak a város szimbólumának számító vár környezetére. A természet tiszteletben tartásával helyezik el itt a szaunát, jakuzzit, gőzkabint, merülő medencét, masszázs- és pihenőhelyiséget magukban foglaló mobil épületeket, amelyeknek zöldes árnyalatú enteriőrjei az Udvarház vadász szobájának titokzatos hangulatát idézik. A könnyűszerkezetes lábakon álló lebegő ösvények, stégek, melyeket a vár belső hálózata inspirált, szinte beleolvadnak majd a tájba. 

A tatai Platán teljes megújulásáról, átalakításáról készített video megtekinthető: itt. 

(forrás: zerocomagency.hu / Turizmus Online, Fotók / enteriőr képek: Darabos György)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Az új szabályokat figyelembe véve változnak-e Önöknél az árak?

Kiadónk társoldalai