hirdetés

Megvan, hol terem a világ legjobb kávéja

Kifizetődőnek bizonyultak Ruanda azon erőfeszítései, hogy a területén termesztett kávé minősége világszínvonalúvá váljon.

hirdetés

Ruandában, ipari volumenben a kávé termesztése tulajdonképpen csak 1930 környékén kezdődött el. Az indulást követően a tevékenység nagyjából az ezredfordulóig állami irányítás alatt állt, és így az alacsony jövedelmezősége miatt a gazdák nem törték magukat, hogy kiváló minőségű kávébabot állítsanak elő. A tuszik elleni hihetetlen méretű 1994-es mészárlás (sok százezer halottal, közöttük sok gazdával) ezt követően teljesen ellehetetlenítette az ágazatot. 2000-et követően azonban az állam liberalizálta a kávépiacot, és rengeteg pénzt pumpált a szektorba. A termelőket is intenzíven elkezdték trenírozni a minőségi kávé termesztésére. Meg is lett az eredménye.

Ruandai zászló (kávébabbal) (Forrás: 123rf)

A ruandai kávé ugyanis két díjat is bezsebelt az októberben harmadszorra megrendezett, rangos Ernesto Illy International Coffee Awards nevű versenyen. A Ngororero Coffee Washing Station a „Best of the Best" (a Legjobbak Legjobbika) és a „Coffee Lover's Choice" (a Kávékedvelők Választása) elismerést is kiérdemelte. A két kitüntetés egyidejű megszerzése példátlan fejlemény a rendezvény nem túl hosszú történetében.

A zsűri a kávébabok aromájának gazdagsága, összetettsége, egyensúlya, eleganciája és intenzitása alapján idén Ruanda kávéját tüntette ki a „Best of the Best” címmel. Az ország idén a szegmens nem kisebb „játékosait” utasította maga mögé, mint Brazília, Kolumbia, Costa Rica, El Salvador, Etiópia, Guatemala, India és Nicaragua.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Egyetért-e azzal, hogy idén elmarad a budapesti Vörösmarty téri karácsonyi vásár?

Kiadónk társoldalai