Miért félünk megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatni?

Sajnos, még ma is elég ritka az olyan munkahely – a vendéglátásban és a szállodaiparban –, ahol megváltozott munkaképességűeket alkalmaznának. Pedig amint az a hétfői szakmai fórumon elhangzott, a kezdeti 18 százalékról 40 százalékra nőtt a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatása.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A többségi munkahelyek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával csak nyerhetnek – állítják a szakemberek, csak ezt még nem mindenütt ismerték fel.  Ezért is fontosak a példamutató vállalkozások és a mostanihoz hasonló nemzetközi tapasztalatcserék.

Állami támogatás, pályázat, szakképzés

A Nem Adom Fel Kávézóban és étteremben tartott eszmecserén – ez volt az első ilyen jellegű hely Budapesten – először Csizi Péter, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára adott rövid tájékoztatást a jelenlegi helyzetről. Örvendetes, hogy ma már az érintettek 40 százaléka dolgozik, ami nemcsak megélhetésük szempontjából fontos, hanem azért is, mert így egy közösséghez tartoznak, más az önbecsülésük, az életmódjuk.

A cél természetesen az, hogy ezt az arányt még jobban növeljék, elsősorban a vendéglátásban és a szállodaiparban. Ma már – beleszámítva a többi ágazatot is – 400 cég alkalmaz fogyatékossággal élő embert. A kormány többféle módon támogatja az ilyen irányú  törekvést, például pályázatok kiírásával vagy a mostani helyzetre reagáló kormányhatározattal, amely az üzletek bezárásának idejére, az úgynevezett állásidőre is nyújt támogatást.

Nemzetközi partnerszervezetekkel közösen

A Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet 2019-ben indította el az Európai Unió Erasmus+ programja által támogatott „Fogyatékossággal élő fiatal munkavállalók a vendéglátásban” című, idén lezáruló projektjét, három partnerszervezettel közösen.

Ennek keretén belül magyar, szlovén, lengyel és szlovák szakemberek osztották meg egymással tapasztalataikat, akik közül többen jelen voltak a hétfői budapesti eseményen. A magyarországi  szervezetek mellett a CUDV Draga, Druga Violina (Szlovénia, Ljubljana), az Ergo Sum Foundation – „Zycie jest fajne” („Az élet szép”) Klubkávézó (Lengyelország, Varsó)és azAgency for Supported Employment – Radnicka Café (Szlovákia, Pozsony) is képviseltette magát.

Tréninganyag, a vendéglátásra fókuszálva

Az együttműködés eredményeként egy olyan tréninganyag született meg, amely a fogyatékossággal élő fiatalok foglalkoztatásához – különös tekintettel a vendéglátás területére – szeretne alapszintű segítséget nyújtani. Az anyag 4 modulból épül fel, melyek mind egy-egy fontos témában segítenek felkészíteni a fiatalokat: az első két egység általános ismereteket nyújt a munkavállalás és a kommunikáció területén, a második két egység pedig speciálisan a felszolgálással, illetve a konyhai alapismeretekkel kapcsolatos tudásra összpontosít.

A projekt zárásával a képzési anyag ingyenesen elérhetővé válik a www.pwdinclusion.com honlapon.

Az alapítvány is részt vett a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által kiírt, Foglalkoztatás 2021 programban, amelynek keretében 22 ember nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedését segítették, ebből 14-en a vendéglátásban helyezkedtek el, lobby, barista és konyhai kisegítő munkakörökben. Ezen felül 20 munkavállaló számára biztosítottak lehetőséget a gyakorlati munkára a Nem Adom Fel Kávézóban.

Világmárkák is beszálltak a programba

A program kapcsán észrevehetően növekedett a vendéglátás területéről érkező megkeresés, így mára a partnereik között tudhatnak franchise éttermeket, kávézókat üzemeltető multinacionális cégeket (Starbucks, KFC, Pizza Hut, McDonalds), 4 csillagos szállodát (Corvin Hotel), hazai középvállalkozást prémium kategóriában, mint az Igen Pizza,  egyetemi büfét, étkezdét, valamint üzemi konyhát is.

A nemzetközi projektek között nagy érdeklődés kísérte a Starbucks és a Budapest Party Service szakmai együttműködését a Nem Adjuk Fel alapítvánnyal és a szövetkezettel.

Sajnos, ma még mindig furcsaságként és különleges helyként említjük az effajta foglalkoztatást. Majd ha nem az lesz a téma egy-egy ilyen étterem, kávézó említésekor, hogy ott megváltozott munkaképességűek dolgoznak, hanem az, hogy milyen jó náluk a capuccino, vagy a felszolgált étel, akkor mondhatjuk, hogy ott tartunk, ahol kellene ebben a témában.

 

 

Forrás: Turizmus Online


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.