Mikulás, lovagok, pálinka

December 6-án szombaton pálinka lovagok hosszú sora vonult be az Újfehértói Görög Katolikus Templomba, megünnepelni Szent Miklóst. De hogyan is egyeztethető össze a magyarok itala a Mikulással és az egyházzal?

December 6-a a magyar köztudatban Szent Miklós napja, aki ismertebb nevén nem más, mint a Mikulás. Ez a kedves Úr viszont nem csak a gyerekek, de a pálinkafőzők kedvence is, ugyanis Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje is. A pálinkafőzés már több évszázados hagyomány Magyarországon, de igazán 2004-ben lett a magyaroké. Ekkor ugyanis kimondták, hogy a pálinka abszolút magyar ital, illetve a pálinkatörvény mást is tartalmazott: a 100%-ban magyar gyümölcsből készült italt lehet pálinkának nevezni, hozzáadott cukrot és egyéb adalékanyagot nem tartalmazhat a vízen kívül.

Ezzel egy időben megjelentek a kereskedelmi pálinkafőzdék, akik az ital reneszánszában is segédkeztek: a minőséget állították a középpontba és a szép magyar hagyományokat szem előtt tartva egyre jobb és jobb pálinkák kerültek a piacra. Ő belőlük szerveződött egy érdekképviseleti szervezet is, a Magyar Pálinka Lovagrend. A lovagok már 10 éve tesznek a pálinka jövőjéért, értékeinek közvetítéséért, a hungarikumot megillető hely eléréséért. A Magyar Pálinka Lovagrend hagyományteremtés céljából 2007 óta megtartja Szent Miklós napján a Magyar Pálinka Napját. Osztogattak már az uniós szomszédaink felől érkezőknek pálinkát és rendszeresen tartanak ünnepi szentmisét is. Idén a szabolcs-szatmár-bereg megyei Újfehértón tartották a megemlékezést.

A Görög Katolikus Templomban 65 pálinka lovag gyűlt össze az ünnepségre, ahol három pap részvételével a pálinkák, illetve Szent Miklós ikonjának a megáldására is sor került. „A pálinka egy kiemelt érték az országban. Minden magyar fogyasztóhoz el kell juttatnunk az üzenetet, hogy milyen erővel bír ez az ital, ráadásul milyen finom is tud lenni, ha szakértő kezek vigyáznak rá a főzés során. Mi garantáltan pálinkával fogunk egymásnak boldog karácsonyt kívánni az ünnepi asztalnál. Bíztatok mindenkit, hogy tegye ugyanezt.” – Papp József, a Magyar Pálinka Lovagrend egyik alapító tagja, a Zsindelyes Pálinka gyártója.

Forrás: Vendég & Hotel


Hamarosan jön a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Hamarosan jön a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.