Nagy Furmint Február

(MTI) - Hetvenöt pincészet több mint száz prémium furmintjával találkozhat a közönség a Nagy Furmint Február kóstolón csütörtökön a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

"Mikor négy éve elindítottuk a Furmint Februárt, még gyermekcipőben járt a fajta népszerűsítése, noha már nagyon komoly furmintok készültek. A furmint az a fajta, amellyel a magyar termelők a nemzetközi piacon a legerősebbek tudnak lenni, mégis először azt kell elérni, hogy a magyar fogyasztó ismerje és büszke legyen a furmintra" - mondta el az MTI-nek a rendezvény főszervezője.
Kézdy Dániel kiemelte: februárban akár már az előző év furmintjai is kóstolhatók, a két évvel korábbi évjárat pedig már szép állapotban bemutatható, a csütörtöki Nagy Furmint Február kóstoló így átfogó képet ad arról, mit tud ma ez a fajta Magyarországon.
Ennek érdekében a kóstolón immár 75 pincészet vesz részt, amivel az ötödik alkalomra a kiállítók száma a kezdetekhez képest csaknem megháromszorozódott, az érdeklődés pedig mintegy az ötszörösére nőtt. "Mivel azonban egy újabb nagytermet is bevonunk, még tudunk fogadni vendégeket, összesen 7-800 főt, ennél többet azonban nem szeretnénk, hogy a kóstoló ne váljon tömegrendezvénnyé" - hangsúlyozta.
Kézdy Dániel beszámolója szerint a kiállítók kétharmada Tokaj-Hegyaljáról érkezik, kóstolhatók lesznek azonban furmintok Somlóról, Egerből, a Káli-medencéből, Dél-Balatonról, az Alföldről, sőt, Szerémségből is.
"Hosszú távon komoly realitása van annak, hogy a furmint Tokajon és Somlón kívül is komoly fajta legyen. Leginkább prémium területekre érdemes telepíteni, mivel nem könnyű vele dolgozni, mégis magas minőséget tud hozni. Egyre többen próbálkoznak vele Egerben és a Balaton-felvidéken is, ez a tendencia szerintem meg fog maradni" - szólt a furmint jövőjéről a főszervező.
Szilágyi László, a tokaji Gizella Pince vezetője az MTI-nek elmondta: borvidékükön a furmint a legmeghatározóbb fajta. Bírja a szárazságot, jó a cukortermelő képessége, későn, stabilan érik, jól aszúsodik, magas az extraktja, jó a savtartalma, így tartós borokat ad, de kellenek neki a jó termőhelyi adottságok, hogy a szép fekvésekben, jó talajokon nagyon összetett borokat lehessen belőle készíteni.
Balassa István, a tokaji Balassa Bor vezetője hozzátette: a furmint nem rendelkezik rögtön felismerhető fajtajelleggel, ezért inkább a furmint és a termőhelyek találkozása az izgalmas. "A csütörtöki kóstolóra tizenöt nem tokaji termelő hozza el a furmintját, aminek nagyon örülök, mert a rendezvény így képet ad arról, hogy a termőhelyi megjelenésben mik a lehetőségek, több helyről tudunk viszonyítási pontot kapni" - fogalmazott.
Bott Judit, a bodrogkisfaludi Bott Pince borásza a furmintról szólva kiemelte: olyan fajtáról van szó, amely nem "tolakodik", mint egy muskotály vagy sauvignon blanc, diszkrétségével viszont a termőhelyet engedi érvényesülni. "A világ azon borvidékeinek van nagy jövője, amelyek valamelyik fajtán keresztül érzékeltetni tudják, hogy milyen változatosságot képesek produkálni. A furmint kiválóan meg tudja mutatni, hogy mit tud például egy löszös, egy riolitos, egy meszes-kaolinites talaj, ezért a jövőt képviseli" - vélekedett.
A Furmint Február során egész hónapban országszerte számos étteremben, szaküzletben, borbárban várják az érdeklődőket a furmintról szóló kóstolókkal, különleges menüsorokkal, eset

Forrás: MTI


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?