Népszerű a körforgásos szemlélet az elviteles vendéglátásban

Már országszerte 14 magyar városban 102 étterem döntött úgy, hogy visszaveszi és elmossa azokat a dobozokat, amelyekben a vendég az ételt elviszi vagy házhoz rendeli, mindezt úgy, hogy az élelmiszer-higiéniai szabályokat is betartják.

Bár a vendéglátó helyek többsége egyelőre a „bezárjak vagy ne” dilemma előtt áll, a kiszállításos rendszer változatlanul népszerű. A vendég által hozott dobozba a vendéglátóhely alkalmazottja csak nagyon szigorú higiéniai előírások betartása mellett teheti bele az ételt. A HACCP szabályok kizárólag szemmel láthatóan tiszta edénybe engedik meg az étel beletételét és megkövetelik, hogy ezt követően a vendég edényét átvevő alkalmazott mossa meg alaposan a kezét.

Applikációval, futárral

Mivel ez a procedúra sok étteremben a déli csúcsidőben kivitelezhetetlen, több vendéglátóhely inkább nem teszi bele a vendég által hozott dobozba az ebédet. Így kénytelen minden fogást eldobható dobozban elvinni, amiért ráadásul általában plusz pénzt is kell fizetni. Erre a környezetvédelmi problémahalmazra kínál megoldást a Rakun Dobozközösség, ami egy cseredoboz rendszer. A vendég olyan dobozt kap, amit aztán, ha visszavisz, azt az étterem visszaveszi elmosásra, és egy már előzőleg szabályszerűen fertőtlenített, ugyanilyen dobozban adja ki az aktuális rendelést. A rendszer egy applikációval működik, aminek segítségével a házhoz rendelés is megoldható: a vendég ilyenkor az étterem futárának adja vissza a használt dobozt. Világszerte már több országban is hasonló módszerekkel váltják ki az egyszer használatos elviteles dobozokat. A német Vytal rendszer már több mint 3500 étteremmel működik, a dán Kleenhub pedig a többször használható kávéspoharak rendszerét is kiépítette. Az Egyesült Királyság Innovációs Ügynökségének támogatásából létrejött Caulibox pedig Londont hódította meg.

A termék ne váljon hulladékká

“Az újrahasznosításnak csak a végső megoldásnak kellene lennie, és olyan hulladékokra kellene vonatkoznia, amelyek keletkezését lehetetlen megelőzni. A körforgásos (körkörös) gazdaság lényege nem az újrahasznosítás, hanem, hogy a termék ne is váljon hulladékká. Az étel elvitelhez és kiszállításhoz használt dobozok többszöri használata nem lehetetlen, csak egy mosógép kell hozzá és infrastruktúra, ami megakadályozza a dobozok elkallódását, a partnereink biztosítják az előbbit, mi pedig megoldottuk, az utóbbit.” -mondta dr. Horvátth Sarolta környezetvédelmi szakjogász, a Rakun Dobozközösség egyik alapítója. A Dobozközösség novemberben ünnepeli második születésnapját, a rendszer népszerűségét mutatja, hogy a felhasználói a Rakun dobozokkal már több mint 15 ezer eldobható dobozt váltottak ki, ami 630 kg hulladék keletkezésének megelőzését jelenti.

Fotó: RakunFotó: Rakun

A mosogatás sem olcsó…

Felmerülhet a kérdés, hogy a mosogatáshoz is szükséges jócskán víz, villanyáram és mosogatószer – az nem drága? Kérdésemre dr. Horváth Sarolta azt válaszolta, hogy az eldobható termékek gyártásához és szállításához is rengeteg energia és víz szükséges, egy fél literes pet palack gyártása során 5 liter vizet használnak el, miközben egy ipari mosogatógépbe befér 13 Rakun doboz és egy ciklus 2-3 liter vizet fogyaszt. Beszéltem erről a témáról egy vendéglátóssal, aki szerint 40 alkalommal nem szoktak használni semmilyen dobozt.

Rozsdamentes acélból készülnek

Válaszában a Dobozközösség vezetője kiemelte, hogy ezek rozsdamentes acél dobozok, és gyakorlatilag elpusztíthatalnaok, ezt valószínű az éttermes nem tudta. Pont ezért választották az acélt, mert a tartós műanyag sem használható annyiszor. Egyedül a teteje polipropilén, ami karcosodhat, ezeket igény esetén cserélik. Az életciklus elemzés a szállítást is figyelembe vette: a dobozok hajóval jönnek Kínából, de csak egyszer kell ide hozatni, szemben a műanyaggal, amit heti szinten rendelnek a vendéglátósok, és azok nagy része sem magyar gyárból, hanem sokszor Lengyelországból érkezik. Minél többször használják tehát ezeket, használatuk annál környezettudatosabb (ahogyan ez a textil szatyor - nejlon zacskó „párbajnál” ismert) Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a hulladêkkezelés - az elszállítás, a feldolgozás, a tárolás – szintén munkaerő- és energiaigényes.

Elek Lenke

Laptársunk, az mfor.hu.


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?