Nébih: no para

(MTI) - A technológiai előírásokat betartó termelőktől származó, kereskedelmi forgalomban kapható zöldségek és gyümölcsök kockázatmentesen fogyaszthatóak a hetek óta tartó kánikulában is - jelentette ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese csütörtökön az MTI kérdésére válaszolva.

Gábriel Gézát azután kereste meg az MTI, hogy az ÁNTSZ honlapján óvatosságra intő közlemény jelent meg a gyümölcsök és zöldségfélék fogyasztásával kapcsolatban. A közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendkívüli hőség meggyorsítja a gyümölcsök és zöldségek beérését, ezért nagy jelentősége van a permetezés utáni várakozási idő betartásának.
Az igazgatóhelyettes kiemelte, hogy a friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztás előtt mindig meg kell mosni. A rendkívüli hőségben is az a természetes, hogy az élelmezés-egészségügyi várakozási időt be kell tartani - tette hozzá. A megmosást követően azonban a piacon kapható zöldségek és gyümölcsök kockázatmentesek, nyugodtan fogyaszthatóak. Ezeket a Nébih rendszeresen ellenőrzi, emellett technológiai ellenőrzést is végez a termelőknél, évente mintegy háromezret - közölte.
Elmondta: a Nébih éves monitoring program keretében ellenőrzi a zöldség- és gyümölcstételek, illetve a növényi termékek peszticid- - növényvédő szer - maradékát és a határértéknek való megfelelését. Ez több ezer, évente 600 ezer feletti minta vizsgálatát jelenti. A megfelelőséget a szakemberek évente vizsgálják.
A növényvédőszer-maradék határértékeket uniós szinten egységesen határozták meg mind a hatóanyagok, mind a növényi kultúrák tekintetében nagy biztonságot adó módon. A növényvédő szerek engedélyei pedig úgy vannak meghatározva, hogy ha az abban foglaltakat, a technológiai előírásokat betartják a gazdálkodók - például az élelmezés-egészségügyi várakozási időt - nem lehet probléma a termékek fogyasztásával - húzta alá a szakember.
Gábriel Géza közölte: a kifogásolt termékek aránya általában alacsony, 2012-ben 13 ilyen tételt találtak az ellenőrzések során, míg 2011-ben hetet. Ezek kismértékű határérték-túllépés voltak.
Tájékoztatása szerint a Nébihhez mérgezési esetről szóló bejelentés az elmúlt években nem érkezett, ilyenről az élelmiszerlánc-biztonsági hatóságnak nincs tudomása.


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?