Hogyan lesz valamiből hungarikum? Bonyolultabb, mint gondolnánk!

Pálinka és téliszalámi, lángos és szóda, pörkölt, dobostorta, gulyásleves, halászlé, fröccs – ismert magyar ételek és italok. A mieink mind, akkor is, ha szeretjük fogyasztani őket, akkor is, ha nem. A hazánkba látogató külföldi turisták is nagy kíváncsisággal kóstolják meg ezeket a sajátos magyar ételeket-italokat, amelyekről mi, magyarok is azt gondolnánk, hogy egytől egyig hungarikumok.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyelőre a túrórudi, a Kodály-módszer, a fröccs, a lángos, a Rubik-kocka, híres magyar fürdőink, a Szépasszonyvölgy, a gulyásleves, a pörkölt és a halászlé sem szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében, amin talán sokan meglepődnek.

Nem egyszerű a folyamat

A törvény megalkotóinak nem az volt a céljuk, hogy a testület felülről mondja meg az embereknek, mi hungarikum és mi nem az. Ez egy alulról építkező rendszer. Azaz, ahhoz, hogy valami bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe ( jelenleg 48 tétel szerepel a listán), először be kell kerülnie a Magyar Értéktárba (a Kiemelkedő Nemzeti Értékek listáján jelenleg 124 tétel szerepel). Ahhoz, hogy valami bekerüljön a Magyar Értéktárba, először be kell kerülnie valamelyik megyei, települési értéktárba. Ehhez javaslatokat kell tenni – tudta meg a hirado.hu a Földművelésügyi Minisztériumtól.

A Hungarikumok Gyűjteményében szerepel az akácméz, a makói hagyma, a gyulai kolbász, a karcagi birkapörkölt és Pick téliszalámi is, csakúgy, mint a pálinka, a szikvíz, a herendi porcelán, a vizsolyi biblia, a magyar operett, a klasszikus magyar nóta, a 100 Tagú Cigányzenekar, sőt Puskás Ferenc világszerte ismert és elismert életműve.

A gulyás és a dobostorta sem hungarikum

Talán a gulyásra vágná rá a legtöbb magyar azt, hogy biztosan hungarikum. Ez azonban nem így van. Egyelőre nem szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében, de ez hamarosan megváltozhat. A hirado.hu megtudta, hogy a gulyáslevesre vonatkozó minősítő javaslat már beérkezett az NGM–hez, és elbírálása folyamatban van.

A dobostortáról is sokan azt gondolják, és a Wikipédia is arról ír, hogy az édesség hungarikum, de ez nem igaz. Olyannyira, hogy még nem is kezdeményezték bekerülését települési vagy esetleg az ágazati értéktárba. „Ez a lehetőség tehát nyitva áll azok előtt, akik úgy gondolják, hogy e híres és közkedvelt süteményünknek a nemzeti értékeink között van a helye” – közölte az FM.

Külföldön is hódít a karcagi birkapörkölt

Két éve szerepel már a Hungarikumok Gyűjteményében a karcagi birkapörkölt. A Birkafőzök Baráti Társaságának az ötlete volt, hogy ez a kunsági étel felvételt nyerjen a hungarikumok közé. Az azóta egyesületté vált társaság egyik tagja, Sinka István a hirado.hu-nak elmondta, hogy végigjárták a többlépcsős folyamatot. A karcagi birkapörkölt bekerült a megyei értéktárba, onnan a Magyar Értéktárba, majd a Hungarikum Bizottság döntése alapján elérte a csúcsok csúcsát.


Érezni az előnyeit annak, hogy a pörkölt hungarikum lett – mondta Sinka István. „Az ország minden részébe meghívást kapunk, sőt több külföldi városban is – Csíkszentmihályon, Brüsszelben, Washingtonban - elkészítettük már a karcagi birkapörköltet. Tavaly 105 birkát főztünk meg az országban, 50-60 helyszínen vettünk részt tavasztól őszig” – számolt be róla a Karcagi Birkafőzök Egyesületének elnöke.

A pörkölthöz kizárólag vöröshagymát, fokhagymát, sót és pirospaprikát használnak fel, semmi mást nem tesznek bele ezen kívül, csak a birkát. A birkának viszont minden részét, a fejét, a körmét és a belsőségeket is - mondta el Sinka István.

Hungarikum a szóda

A szikvíz vagy más néven szóda is szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében. „Egyre többen keresik a retró szódát, azaz az 1 literes, vastag üveges szikvizet” – mondta a hirado.hu-nak nyilatkozó Szombati Zsuzsanna. A szódagyártó cég ügyvezetője arról is beszámolt, amikor hungarikum lett a szikvíz, akkor marketingkampányba kezdtek, hogy további jó hírét keltsék a szódának és felhívják az emberek figyelmét arra, hogy legkiemelkedőbb értékek között van a szénsavval dúsított víz.

Jó úton jár a fröccs is

A fröccs is jó úton jár ahhoz, hogy hungarikum legyen. A magyarok által kedvelt ital már szerepel a Nemzeti Értékek között, onnan már csak egy ugrás, hogy bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe. „A fröccs igazi magyar különlegesség, és biztosan sok külföldi is szívesen fogyasztaná” – mondta Szombati Zsuzsanna. Hozzátette: ha a fröccs hungarikum lenne, az valószínűleg lendítene a szódafogyasztáson is.

Nem minden téliszalámi hungarikum

A Pick és a Herz téliszalámi hungarikum, a budapesti és a szegedi téliszalámi viszont nem az. Pusztán azért, mert a Pickre és Herzre érkezett javaslat, míg a budapesti és szegedi téliszalámira nem. Sokan azt gondolják, hogy utóbbi kettő azért nem került fel a listára, mert nem teljes egészében Magyarországon előállított alapanyagokból készül. Az FM-től a hirado.hu megtudta, nem befolyásolja a hungarikummá válást az, hogy milyen technológiával készül. Olyannyira nem, hogy a szegedi szalámi már szerepel a Kiemelkedő Nemzeti Értékek között.


Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai 

A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.