Nem permetezett, börtönbe küldhetik a gazdát

A vád az, hogy nem permetezte meg szőlőit az aranyszínű sárgaság fitplazma nevű baktérium ellen, ezzel pedig hatalmas károkat okozott, okozhatott a bortermelő vidék többi gazdaságának, egy francia törvény szerint pedig ez büntethető is - emeli ki a Biovonal.

Giboulot ismert organikus gazdálkodó, ami ? a többi között ? annyit jelent, hogy nem használ mérgező vegyszereket, a kártevőket természetes ellenségeikkel irtatja. Az organikus borászok és borok rendkívül népszerűek világszerte. Giboulot a hatóság fenyegetésére kifejtette, hogy organikus gazdálkodóként nem szokott csak úgy, vaktában permetezni (bizonyos, gyorsan felszívódó, természetes alapú permetszereket az organikus gazdák is használnak), másrészt pedig egyáltalán nincs arról meggyőződve, hogy a nevezett kórokozó ellen úgy kéne védekezni, ahogy a hatóság előírja. Például félti a méheket is.

?Nem vagyok felelőtlen és nem vagyok radikális. Egyszerűen nem hiszek abban a módszerben, hiszen még a betegség tünetei sem mutatkoztak. Meg akarom mutatni az embereknek, hogy vannak lehetőségek, és gondolnunk kell a saját és fogyasztóink egészségére? - nyilatkozta Giboulot egy francia lapnak még tavaly év végén.

Elmondta, az apja kezdte átalakítani a gazdaságot organikusra még a hetvenes években, és mára teljes mértékben biogazdálkodást végeznek. Nem akarja visszacsinálni több évtized munkáját, és olyan módszereket alkalmazni, amiknek a következményeit még nem is ismerik.

A hatóságilag előírt permetszer, a Pyrevert nevű méreg Giboulot szerint ártalmas a rovarokra is, és nem ismertek elléggé a mellékhatásai. Már 41 ezren írták alá az ügyét támogató petíciót.

Forrás: Biovonal / 444.hu


Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai 

A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.
Itt a vége: megtiltják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt

Itt a vége: megtiltják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt 

Tizennyolc év alattiaknak tilos lesz energiaitalt eladni – erről tárgyalt csütörtökön a parlament.
Első ízben adták át a Sakura-díjat

Első ízben adták át a Sakura-díjat 

A Toyota elvei mentén tüntetik ki a legkiválóbb magyar vendéglátókat
Érkezik a Mere? Minden, ami eddig tudható az orosz diszkontláncról

Érkezik a Mere? Minden, ami eddig tudható az orosz diszkontláncról 

Hogyan terjeszkedik Európában a hard diszkontlánc? Miben más a többi diszkonttól, mitől sikeres? Miért fontos számukra a magyar piac?

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.