Nemzetközi tapasztalatcsere Muravidéken

Vasi és zalai vendéglátó szakemberek, valamint újságírók tanulmányozták a Muravidéken a helyi termékek előállításának gyakorlatát, s azok éttermi felhasználását - adta hírül a Vas Népe.

A Pannon Gasztronómia Élmények projekt keretében immáron második alkalommal találkoztak vasi és zalai, valamint muravidéki vendéglősök, vendéglátással foglalkozó szakemberek és újságírók. A vasi és zalai küldöttség tagjai - a Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében szlovén kollégáik Vas megyei látogatását viszonozták. Ellátogattak több helyi terméket előállító vállalkozáshoz, s a nap a helyi alapanyagokra alapozó, vezetett konyhaművészeti esttel zárult.

Az egyes vállalkozásoknál szerzett tapasztalatokból kiderült, hogy Szlovéniában a helyi termékeket előállítók között egyaránt vannak nagy hagyományokkal rendelkező, többgenerációs családi üzemek, újdonsült vállalkozások,s nagyobb gyárak is.

A Kodila sonkaüzem Margisavciban harmadik generációs vállalkozás, amelynek a friss húsok mellett három termékcsaládja van: a sonka, a házi szalámi, valamint a különleges pástétomok. Ezek közül a speciális módszerekkel készült muravidék sonka a a legnépszerűbb.

Az osztrák határ tőszomszédságában lévő Rogasovciban Martin Ficko középiskolai álmát valósította meg a gyümölcsöse, valamint az ehhez kapcsolódó feldolgozó létrehozásával. A fiatalember azonban nem a gorickói körzet korábbi gyümölcstermesztési hagyományait vitte tovább, hanem olyan ültetvényt hozott létre, amelyek korábban egész Szlovénia szerte sem voltak. Így telepített első lépésben birsalmafát.

A későbbiekben még ültetett naspolyafákat, s előtérbe kerültek a térség hagyományos ősi fajtái is. A gyümölcsöt nem frissen, hanem feldolgozva, lekvárként, pálinkaként, s likőrként értékesíti.

Nagyüzem, ám bizonyos fokig speciális terméket állít elő - turisztikai látványosságnak sem utolsó körülmények között - a Radgonai Pezsgőpincészet. Az alapanyagot 380 hektár területen termelik meg, ebből 4,5 millió liter pezsgőt készítenek. Termékeik az egész országban nagyon keresettek.

Az esti vacsorán a tanulmányútnak is beillő találkozó résztvevői még további helyi termék-előállítókkal, illetve azok produktumaival ismerkedhettek meg. Ezek között volt például egy biogazdaság is, amely mozgáscsökkent embereknek adnak munkát.

A vasi szakemberek nagy érdeklődést mutattak az élelmiszereket előállító szlovéniai vállalkozások működése iránt. Az elmondásból azt is megállapíthatták, hogy a határon túli kis cégek előnyben vannak azért is, mert a korábbi jugoszláviai szabályozás nem akadályozta a családi vállalkozások működését.

Ez abból a szempontból is előnyös, hogy egy-egy cég lépésről-lépésre fejlődhetett, miközben a szülők átadhatták a gyermekekeiknek a szakmai tapasztalatokat. (forrás: Vas Népe)


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?