Nivegy-völgyi eredetvédett borok kóstolója mesterkurzussal

November utolsó szombatján a Balaton-felvidéki  Nivegy-völgy borait és borászait ismerhetik meg az érdeklődők a szentantalfai Dobosi Birtokközpontban. 

A Nivegy-völgy öt falva – Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár és Balatoncsicsó –, valamint a szomszédos Zánka borászközössége nem a versengésben, inkább az egységben hisz. Az összefogás a hétköznapjaikra is jellemző, a közös borbemutató pedig erősíti a közös vízió kialakítását.

„A rendezvény célja, hogy a Veszprémben és vonzáskörzetében élőknek is elérhetővé tegyük az itt tartott programokat. Sokan épp azért nem keresik fel a környezetükben megtartott, de az otthonuktól kicsit messzebb eső boros rendezvényeket, mert azokat tömegközlekedéssel megközelíteni körülményes, a borfogyasztás miatt az autót nem preferálják, szállást viszont mégsem foglalnak, hiszen nem laknak messze. A mesterkurzussal és gasztronómiai programokkal tarkított, de a borokat a középpontba helyező napra ezért Veszprémből ingyenes buszjáratot indítunk”, mondta Dobosi Győző, a Dobosi Birtokközpont vezetője.

 

A 2020 őszén a szőlőültetvények ölelésében megnyitott Dobosi Birtokközpont borfeldolgozó, borkóstoló helyiség, vendéglátóegység és szálláshely is egyben. A tulajdonosok ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nem szállodaként és nem étteremként üzemelnek, hanem egy olyan borászatként, ahol meg lehet szállni és ahol jókat lehet enni, de a lényeg mégiscsak a bor. 

Program

November 26.: 12.00 - 14.30: Nivegy-völgyi eredetvédett borok kóstolója mesterkurzussal + ebéd

15.00 - 18.00: Sétáló borkóstoló Nivegy-völgyi borokkal

18.30 - 20.30: Borvacsora Mesterkurzus, ahol a Nivegy-völgyi, olaszrizlingből készült, eredetvédett hegyborok és dűlőborok fognak nemzetközi viszonylatban megmérettetni. 5 helyi bort 5 nemzetközi példával fognak összehasonlítan, ebben a kitekintésben Dr Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus lesz segítségükre.A 10 boros kóstolóhoz egy kétfogásos gourmet ebéddel készülnek.  

A délutáni sétáló kóstolónkon vendégek a Nivegy-völgyi borok teljes spektrumát megismerhetik. Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár, Balatoncsicsó és Zánka tizenhárom borásza személyesen mutatja be a borait, így kóstolás közben beszélgetni is lehet velük.

A borok mellé helyi sajtkészítők ingyenes sajtkóstolóval is készülnek, így lehetőség lesz a helyben készült termékek kóstolására.

Az est zárásaként egy hamisítatlan Dobosi borvacsorával várják vendégeinket. A négy fogásos ételsort kifejezetten erre az alkalomra készíti Klaus Deutschmann, a Dobosi Birtokközpont séfje, aki korábban több Michelin csillagos étteremben is dolgozott, és a Balaton környéki gasztronómia egyik legfelkészültebb szakembere.

A Dobosi borsor a régió zászlóshajó fajtájára, az olaszrizlingre épül, ezekkel alkot a séf izgalmas ízkombinációkat. A borokat a házigazda borászat képviseletében Dobosi Győző mutatja be.  

A programra ingyenes autóbuszjárat indul Veszprémből Szentantalfára és vissza.

Az eseményen résztvevő borászatok: • Brazsil Cseppek Borház • Cseh Családi Pince • Dobosi Birtokközpont • Dombi Pince • Gergely Borház • Holló Pince • Horváth Pince • Kisspince Szentantalfán • Lídia Borház • Szabó és Fia Borpince • Tagyon Birtok • Tánczos Pince • Végh Pince

Forrás: kostolom / Turizmus Online


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?