hirdetés

Országos szintű éttermi felmérés

Bár átmenetileg az éttermek fele bezárt, de a vendéglátóipari ágazat ennek ellenére nem látja sötéten a jövőt. Ez derül ki az Indepack Kft. felmérésének adataiból.

hirdetés

A koronavírus járvány egyik leginkább sújtott területe a vendéglátóipar. Jelenleg azok az éttermek, vendéglők tudnak talpon maradni, akik meg tudják szervezni az ételeik házhozszállítását, illetve át tudnak állni elviteles kiszolgálásra. A vendéglátóhelyek közel fele azonban átmenetileg bezárt. Az Indepack Kft. kérdőívben kereste meg több mint 7000 érintett ügyfelét, hogy felmérje azok helyzetét és jelenlegi kilátásait.

A válaszok jól tükrözik a vendéglátóipar jelenlegi állapotát. A válaszadók 46 százaléka jelezte, hogy átmenetileg bezárta vállalkozását. Ezek a válaszadók jellemzően munkahelyi éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék, sörözők, fitness termek, valamint a szabadtéri rendezvények szervezői.

Ki hogy tud, úgy boldogul

Az éttermek 32 százaléka a házhoz szállítást választotta, 22 százalékuk elvitelre készít ételt. A kérdőív arra is választ keresett, hogy a jelenlegi helyzet hogyan hat a bevételekre. A cégek 40 százalékánál csökkentek a bevételek, 11 százalékuk változatlan forgalmat ér el, a kérdőívet kitöltők 2 százaléka viszont növelte bevételét.

Bár márciusban általában már a rendezvényekre készülő cégek pohárrendelései a meghatározóak, az Indepack Kft. az elmúlt egy hónapban azt tapasztalta, hogy az elviteles dobozok iránti igény nőtt szinte duplájára. Március első két hetében ugyanaz a tendencia volt megfigyelhető, mint a lakossági élelmiszer-vásárlások esetében: mindenki sokkal többet rendelt, mint amire a szokásos időszakban szüksége volt. A vásárlások értékét számottevően növelték a közétkeztetők, hiszen kormányzati döntés értelmében számos ilyen vállalkozásnak kellett megoldania a házhoz szállítást vagy az elviteles ételkiadást.

A szektor elvárásai

A nehézségek ellenére a szektor szereplői bizakodóak a jövőt illetően. Akik az üzletüket bezárták, egytől egyig átmeneti zárva tartásról nyilatkoztak, senkinél sem végleges ez a döntés. A nyitva tartó helyek 45 százaléka úgy értékeli, hogy a következő időszakban a vállalkozása veszteséges lesz ugyan, de ennek ellenére folytatni fogja, 55 százalékuk az eddigi tartalékaiknak köszönhetően jelenleg rentábilisan üzemel és mindenképpen a vállalkozás folytatásában látja a jövőt.

 

(forrás: Indepack Magyarország Kft.)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai