hirdetés

Pezsgőfogyasztás itthon és a nagyvilágban

Globális szinten a pezsgők fogyasztása – a 2008-as válság okozta megtorpanást leszámítva – a 2000-es évek eleje óta folyamatosan növekszik, az elmúlt 15 évben az előállítás megduplázódott.

hirdetés

Sok más temékkel együtt a hazai pezsgőfogyasztásra is jellemző a szezonalitás, a pezsgők közel 60%-a a szilveszteri ünnepi időszak alatt fogy.

Helyzet - itthon

A hazánkban előállított pezsgők jelentős részét, a termelés háromnegyedét a hazai piacon értékesítik a gyártók. A magyar pezsgő kivitele eléggé ingadozó, mennyisége az utóbbi öt év átlagában 50 000 hektoliter, értékben 8 millió euró körül alakult. Legfontosabb célországaink: Románia, a balti és a skandináv országok.

A hazai pezsgőfogyasztás a koronavírus-járvány miatt 2020-ban 9%-os csökkenést mutatott a megelőző évhez képest, viszont az előzetes adatok alapján 2021-ben már nem esett tovább a fogyasztás. Ez a mennyiség számszerűsítve körülbelül 1,2 liter egy főre jutó éves fogyasztást jelent, a fajlagos érték magában foglalja a pezsgőkön kívül a habzó, gyöngyöző és a csendes borokat is.

Forrás: Adobe Stock

Az utóbbi években a fogyasztói igények a minőségi pezsgők irányába mozdultak el, így nemcsak a tradicionális pezsgőmárkák magasabb árkategóriájú termékeiben, hanem a piacvezető olasz és német pezsgők keresletében is volt növekedés. Az import mértéke az elmúlt 5 évben 10-20 ezer hektoliter volt. A fogyasztói igények kiszolgálása érdekében egyre több hagyományosan bor előállításával foglalkozó borászat is elindult a pezsgőkészítés irányába, illetve alapított újhullámos, „fiatal” pezsgőkészítő üzemet.  A nagy hagyományú pezsgőgyár mellett ezek a borászatok is egyre több neves, nemzetközi díjat zsebelnek be, amivel a hazai pezsgőgyártás hírnevét erősítik.

Helyzet - a nagyvilágban

A két legelterjedtebb szőlőfajta, amelyek hagyományosan a pezsgő alapanyagának tekinthetők a chardonnay és a pinot noir. A pezsgőgyártás szempontjából kedvezőbbek a hűvösebb, meszes-karbonátos talajjal rendelkező szőlőtermő vidékek.

Világszinten a pezsgők fogyasztása – a 2008-as válság okozta megtorpanást leszámítva – a 2000-es évek eleje óta folyamatosan növekszik, az elmúlt 15 évben az előállítás megduplázódott. Ennek javát az európai pezsgőgyártás dinamikus növekedése adta.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés a pezsgő fogyasztására is hatással volt, az európai export 6%-kal, a Champagne borvidék pezsgőinek fogyasztása pedig 20%-kal esett vissza, de a legnagyobb meglepetésre 2021-ben 38%-os fogyasztási növekedést produkáltak a francia Champagne-ok, amivel rekord mennyiségű fogyasztást könyvelhettek el.

Jelenleg a világ vezető pezsgőgyártó országa Olaszország, amelyet Franciaország, Németország és Spanyolország követ. Mindenképp érdemes beszélni az újvilági pezsgők terjedéséről is, hiszen a borokhoz hasonlóan a pezsgők piacán is teret követelnek maguknak, élen az amerikai borvidékek termékeivel, mint a kaliforniai Napa-völgy, valamint Washington és Oregon állam pezsgőivel, amivel az USA már az 5. legnagyobb pezsgő-előállító a világon.

(forrás: Store Insider)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit gondol, hogy lehetne Budapest turizmusát fellendíteni?

Partnerünk