hirdetés

Pontosítják a szeszes italok keverékeire vonatkozó címkézési eljárásokat

Társadalmi véleményezésre bocsátották a Bizottság felhatalmazáson alapuló rendeletének tervezetét.

hirdetés

Az (EU) 2019/787 rendelet kiterjesztette azokra a keverékekre vonatkozó címkézési rendelkezéseit, amelyek a keverés következményeként már nem felelnek meg egyik szeszesital-kategóriának sem. Ez azzal jár, hogy a keverékek nem viselhetik hivatalos elnevezésként annak a szeszesital-kategóriának a nevét, amihez tartoznak, miközben a Szeszesital Rendelet kimondja, hogy a „blend”-ek azok, amelyek ugyanabba a kategóriába tartozó két vagy több párlat kombinációi, melyek csak kisebb összetételbeli különbségek révén különböztethetőek meg egymástól. További lényeges ismérvük, hogy mind a létrejött keverék, mind az eredeti párlatok ugyanahhoz a kategóriához tartoznak.

A címkézési rendelkezések tisztázása érdekében az (EU) 2019/787 rendeletet módosítani kell, hogy az említett keverékek hivatalos elnevezésként viselhessék annak a szeszesital-kategóriának a nevét, amihez tartoznak.

Egyes tagállamok képviselői felhívták a Bizottság figyelmét, hogy az új rendelet szövege ténylegesen tiltja a különböző földrajzi jelzésekhez tartozó szeszes italok, vagy földrajzi jelzéssel rendelkező és nem rendelkező italokból előállított keverékek esetén, hogy a megfelelő kategória elnevezését viseljék. Ezt a helyzetet tisztázni kell a jogbiztonság, valamint a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében.

A felhatalmazáson alapuló jogi aktus az (EU) 2019/787 rendelet 50. cikkének (3) bekezdésén alapul, és csak egy olyan rendelkezést érint, amelynek módosítására a Bizottság az említett paragrafus alapján felhatalmazást kapott. Ezt az (EU) 2019/787 rendelet 46. cikke szerinti eljárásnak megfelelően kell elfogadni.

Forrás: 123rf

1. cikk : Ez a cikk az (EU) 2019/787 rendelet 13. cikkének (3) bekezdését két bekezdésre osztja:

  • az egyik az olyan szeszes italokból keletkező keverékekre vonatkozik, amelyek nem felelnek meg az I. mellékletben meghatározott kategóriák egyikének sem.
  • a másik olyan szeszesital keverékekre vonatkozik (GI+GI, GI+nem GI), melyek esetében egyedi címkézési rendelkezéseket kell alkotni, hogy egyértelmű legyen, hogy azok viselhetik az érintett szeszesital-kategória elnevezés hivatalos nevét.

Ezenkívül módosítja az említett rendelet 3. cikkének (3) bekezdését és 10. cikkének (7) bekezdését, amelyek az említett címkézésre utalnak.

2. cikk: Ez a cikk előírja az 1. cikkben előírt módosítás egyidejű alkalmazását a hivatkozott rendelkezésekkel (azaz az (EU) 2019/787 rendelet 3. cikkének (3) bekezdésével és 12. cikkével), amelyek az említett rendelet 51. cikkének (1) bekezdése értelmében 2021. május 25-től alkalmazandóak.

Az előterjesztéssel kapcsolatos véleményeket, vagy észrevételeket 2021. március 24-ig az Európai Bizottság honlapján lehet megfogalmazni. A felület bejelentkezés után érhető el, a visszajelzést pedig magyar nyelven is el lehet küldeni, ám a letölthető előterjesztés munkanyelve angol.

(forrás: Store Insider)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye a kiszállítások és az elvitelre való ételkiszolgálás miatt megnövekedett papír- és műanyag csomagolóeszközökről?

Kiadónk társoldalai