Erdei Zsolt szerint is egészséges a sertéshús

A sertéshús valóban egészséges? A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrumának sertéshúst népszerűsítő sajtórendezvényén erre is fény derült. A húsvét előtti héten zajló belföldi fogyasztói kampány csupán az előfutára a Társaság egész évben zajló kül- és belföldi sertésmarketing tevékenységének.

A Magyar Ízek Alapítvány 9. Húsvéti Vásárának ünnepélyes megnyitójával egybekötve indította el sertéshúst népszerűsítő kampányát a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum. A kampány nem titkolt célja, hogy felhívjuk a figyelmet a vöröshús és az ebből készült húskészítmények fontosságára, és hogy népszerűsítsük a sertéshús fogyasztását a magyarok és a külföldiek körében egyaránt. Mindehhez a háttér is adott: a KSH adatai szerint a sertésállomány és a sertéshús termelés 2013 óta ismét növekedésnek indult, 2013-ban több mint 336 ezer tonna, míg 2014-ben közel 369 ezer tonna sertéshúst termeltek hazánkban. A sertések száma a 2013. decembere óta újra meghaladja a 3 milliót Magyarországon.

- Hazánk élelmiszeripari termékeit a jó minőség és a magas beltartalmi érték jellemzi. Fontos, hogy mindezt a bel- és külföldi fogyasztókkal egyaránt megismertessük és elfogadtassuk – hangsúlyozta Spányik Péter, a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrumának irodavezetője. – A sertéshús a magyar gasztronómia egyik tradicionális alapanyaga, ami nemcsak finom, hanem egészséges is! Különösen aktuális ez húsvét közeledtével, amikor véget ér a böjti időszak, és ismét előkerülhetnek a finomabbnál finomabb húsételek, így például az ünnep jelképévé vált húsvéti sonka. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen hús kerül az asztalra.

Sertéshúsból is csak a legjobbat!

Napjainkban egyre növekszik a tudatos vásárlók száma, akik ha tehetik, minőségi terméket tesznek a kosarukba. Sertéshúsból is tudatoson válasszunk minőségi árut – és ne csak ünnepekor, hanem hétköznapokon is! A kiváló minőségre garancia a Földművelésügyi Minisztérium által létrehozott Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy, amelynek alapja a teljes sertés termékpályát lefedő, átfogó terméktanúsítási rendszer. Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az emberek helyben előállított, ellenőrzött forrásból származó, minőségi termékek iránti igényre reagálva 2015 a helyi termékek éve lesz. A Helyi Termékek Éve rendezvénysorozat célja, hogy a minőségi helyi termékeket támogassa, népszerűsítse.

A sertéshús tényleg egészséges?

A sertéshús a magyar konyhák egyik kedvenc alapanyaga, azonban azt kevesen tudják, hogy a sertéshús nem csak finom, de mértékletes fogyasztása fontos része az egészséges táplálkozásnak. Ezért tette le a voksát a sertéshús mellett Európa- és Világbajnok ökölvívónk, Erdei Zsolt is, aki a sajtótájékoztatón megosztotta az érdeklődőkkel a kedvenc sertéshúsból készült receptjeit. „Azért vállaltam el, hogy az arca legyek a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóságának sertéshúst népszerűsítő kampányának, mert egyrészt nagyon szeretem a sertéshúst, másrészt sportolóként is fontos szerepet tölt be az étrendemben. Édesanyám konyhájában is népszerű alapanyag, mindig azt mondta nekem kiskoromban, hogy a sertéshús a bajnokok eledele, így én is gyakran készítek sertéshúsból készült finomságokat otthon”–mesélte.

Mint minden vörös húsnak, így a sertéshúsnak is nagyon magas a vitamin- és ásványi anyagtartalma. Nagymértékben megtalálhatóak benne a B-vitamin csoport tagjai, és különösen kiemelkedő a B1-vitamin tartalma, amely más állatok húsához viszonyítva ötszörös mennyiségű. Mindemellett a sertéshúsnak vörös húsként magas a vastartalma, így hozzájárul az egészséges vérképzéshez, az agy és az izmok megfelelő működéséhez, illetve fokozza a koncentrálóképességet és a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Biológiai értékét tekintve az összes többi húsfajtát megelőzi 85-ös értékével: szervezetünk a sertéshússal elfogyasztott fehérje 85%-át képes a saját fejlődéséhez felhasználni. Ezek miatt rendszeres fogyasztása minden korosztály számára ajánlott, de különösen fontos fiatal korban, a megfelelő testi és szellemi fejlődés biztosításához. Ennek szellemében, illetve azért, hogy a fiatal nemzedék is megismerkedhessen a magyar ízekkel, Pap Krisztián, a Magyar Ízek Alapítvány létrehozója 50 kg kolbászt ajánlott fel egy pomázi óvodának, amelynek kis képviselői már a sajtórendezvényen kaptak kóstolót.

Diétázóknak, sportolóknak is ajánljuk

Élelmiszerkémiai tudományos elemzések szerint a sovány sertéshús nem tartalmaz több zsírt vagy több energiát, mint a baromfihús, megfelelő konyhatechnológiát alkalmazva beilleszthető az energiaszegény étrendbe, így bátran fogyaszthatják a fogyni vágyók is. A szakemberek ma már egyetértenek abban, hogy kis mennyiségben fogyasztva a disznózsír sem árt, sőt sokkal egészségesebb, mint sok növényi zsír, mint például a pálmaolaj vagy a kókuszzsír. Ráadásul a fogyás elérése érdekében a megfelelő étrend mellett elengedhetetlen a fizikai aktivitás növelése, viszont sportolásnál változik a tápanyagszükséglet: nagyobb mennyiségű fehérjebevitelre van szükség az izomtömeg megtartása vagy növelése érdekében. Ez pedig legjobban állati eredetű fehérjéből fedezhető, így sertéshúsból is. És mivel az egészséges táplálkozás két alaptézise a változatosság és a mértékletesség, így más húsfajták mellett a sertéshús fogyasztása is kiemelten fontos.

Forrás: Vendég & Hotel Online

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.