hirdetés

Rekordösszegű bevétel a tokaji boraukción

Az április 26-án megtartott Nagy Tokaji Borárverésen 27 130 000 forint értékű bor kelt el, ami a 2013. évi első aukcióhoz képest 34%-os növekedést jelent. A 21 termelő által felajánlott 24 tételből 18-at sikerült elárverezni.

hirdetés

Az erősödő Tokaj-brandnek és a hazánkban is élénkülő aukciós tevékenységnek köszönhetően a sárospataki várban tartott eseményen telt ház volt: a helyszínen mintegy 200-an vettek részt, és telefonon is bekapcsolódott Magyarországról és külföldről közel 20 fő.

Szepsy István 2013-as Nyúlászó „58” furmintja különösen heves csatát váltott ki két licitáló között, hogy végül az egy gönci hordónyi, vagyis 136 literes tételt az 1,2 millió forintos kikiáltási árhoz képest jóval magasabban, 8 millió forintnál üssék le. A tétel boldog tulajdonosa egy magyar vállalkozó lett, aki körülbelül 44 ezer forintot fizetett palackonként a borért.

 „Az elkelt tételek aránya, leütési áraik és a telt házas terem azt mutatják, jó úton járunk. Pont a Szepsy-féle tétel szenvedélyes licittel elért 8 milliós rekordja mutatja, mit tud egy aukció, a jól felépített katalógus, a hangulat és az adrenalin létrehozni” –nyilatkozott lelkesen Winkler Nóra árverésvezető.

Számos tétel kelt el a kikiáltási ár fölött és becsértéke magasságában. A Füleky 2013-as Úrágya Hárslevelűjének hordójáért egymillió forintot adtak, Samuel Tinon 2013-as Szent Tamás Furmintját 1,2 millió forintnál ütötték le, és a Szent Tamás Pincészet 2013-as Szent Tamás Válogatása végül 1,7 millió forintot ért el. Ebben az évben egyes tételeket több részre történő megbontással tettek a potenciális vevők számára vonzóbbá, így Orosz Gábor Tokaji Aszúeszenciája sem egyetlen vevőhöz került: a tételből még az árverés előtt elkülönített 40 db félliteres palackot 20 ezer forint / palack áron vásárolták meg, és két további vevő 30, illetve 40 palackot vitt el ugyanennyiért.

 A borárverés összbevételének 40%-a Tokaji Borlovagrendhez kerül: ez teszi lehetővé a következő évi rendezvény megszervezését, valamint a Lovagrend éves működésének finanszírozását.

(forrás: VinCE Magazin Hírlevél)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai