Rekordösszegű bevétel a tokaji boraukción

Az április 26-án megtartott Nagy Tokaji Borárverésen 27 130 000 forint értékű bor kelt el, ami a 2013. évi első aukcióhoz képest 34%-os növekedést jelent. A 21 termelő által felajánlott 24 tételből 18-at sikerült elárverezni.

Az erősödő Tokaj-brandnek és a hazánkban is élénkülő aukciós tevékenységnek köszönhetően a sárospataki várban tartott eseményen telt ház volt: a helyszínen mintegy 200-an vettek részt, és telefonon is bekapcsolódott Magyarországról és külföldről közel 20 fő.

Szepsy István 2013-as Nyúlászó „58” furmintja különösen heves csatát váltott ki két licitáló között, hogy végül az egy gönci hordónyi, vagyis 136 literes tételt az 1,2 millió forintos kikiáltási árhoz képest jóval magasabban, 8 millió forintnál üssék le. A tétel boldog tulajdonosa egy magyar vállalkozó lett, aki körülbelül 44 ezer forintot fizetett palackonként a borért.

 „Az elkelt tételek aránya, leütési áraik és a telt házas terem azt mutatják, jó úton járunk. Pont a Szepsy-féle tétel szenvedélyes licittel elért 8 milliós rekordja mutatja, mit tud egy aukció, a jól felépített katalógus, a hangulat és az adrenalin létrehozni” –nyilatkozott lelkesen Winkler Nóra árverésvezető.

Számos tétel kelt el a kikiáltási ár fölött és becsértéke magasságában. A Füleky 2013-as Úrágya Hárslevelűjének hordójáért egymillió forintot adtak, Samuel Tinon 2013-as Szent Tamás Furmintját 1,2 millió forintnál ütötték le, és a Szent Tamás Pincészet 2013-as Szent Tamás Válogatása végül 1,7 millió forintot ért el. Ebben az évben egyes tételeket több részre történő megbontással tettek a potenciális vevők számára vonzóbbá, így Orosz Gábor Tokaji Aszúeszenciája sem egyetlen vevőhöz került: a tételből még az árverés előtt elkülönített 40 db félliteres palackot 20 ezer forint / palack áron vásárolták meg, és két további vevő 30, illetve 40 palackot vitt el ugyanennyiért.

 A borárverés összbevételének 40%-a Tokaji Borlovagrendhez kerül: ez teszi lehetővé a következő évi rendezvény megszervezését, valamint a Lovagrend éves működésének finanszírozását.

Forrás: VinCE Magazin Hírlevél


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?