Rolexet a távozó alkalmazottaknak!

A szállodákban a reggeliztetés kulcsszerepe, a tophotelekben dolgozók motivációjának és dicséretének fontossága, a színes likőrök, gyöngyözőborok és a prosecco fokozódó uralma, a sötét színekre váltó porcelánok divatja és a természetes alapanyagú, százszázalékos gyümölcslevek előretörése – nagyjából így összegezhető idei salzburgi látogatásunk az Alles für den Gast toprendezvényen tapasztaltak alapján.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vendéglátónk, a Rauch Hungária Kft.

ezúttal fontos hazai szállodai partnereit hívta meg a nemzetközi szakkiállítás megtekintésére, a salzburgi Arena és a Messe területén lévő, immár tíz hatalmas pavilonban helyet foglaló topgasztronómiai beszállítók bemutatójára. Előtte azonban „Rauch Akadémia” elnevezésű workshopjukon vettünk részt, amelyen Klaus Kobjoll

egy nem mindennapi német szálloda hétköznapjairól számol be.

A nürnbergi ötcsillagos Hotel Schindlerhof az ország 209 businesshotelje közül a következőkkel tűnik ki: közel százszázalékos éves töltöttséggel büszkélkedhet, ehhez 767 médiamegjelenést rendeltek 2013-ban, amiből 5 tévéhirdetés volt, és Herr Kobjoli büszkén teszi hozzá, hogy printben viszont egyetlenegy klasszikus hirdetést sem helyeztek el. Áraikból nem engednek egy centet sem: náluk ismeretlen a Rack Rate-ből, a listaárból adott engedmény.

A ház dolgozóinak motivációja kiemelt projekt a német luxushotelben: az újonnan érkezőt végigvezetik a házon (ez mondjuk nálunk sem szokatlan), folyamatosan dicsérik és ajándékokkal halmozzák el (ez viszont még nem annyira bevett szokás). Céges szinten olyan apróságokra is odafigyelnek, hogy kinek mikor van a születésnapja. A vendégek kutyáit is felköszöntik a születésnapjukon… Sőt, tízéves hűséges, kemény munka után

a távozó főszakács Rolex órát kapott a vezetőségtől ajándékba azért, hogy „jó hírnevét vigye a cégnek”.

Jó, hogy… Most egyébként a német tophotel konyháján Stefan Marquard akciózik, akit rockséfnek is neveznek hazájában, hiszen nemcsak az étterme falain belül, hanem a médiának köszönhetően országosan is ismert és elismert laza stílusú sztárséf. Amikor egyik ámulatból a másikba esve lassan felocsúdunk, a Rauch beszámolója következik.

A vendéglátószegmens kiemelt partnereként az osztrák székhelyű, kilencven éve vezető európai családi vállalkozásként működő topgyümölcslé-gyártó cég képviselőjétől megtudjuk, a jövő év slágerei a vendéglátóhelyeken a száz százalékban gyümölcsalapú, cukormentes italok, valamint a friss teából, tartósítószer hozzáadása nélkül készített Rauch Ice tea termékek lesznek. A hazai kínálat bővüléséről Bodnár Péter, a cég hazai leányvállalatának kereskedelmi igazgatója számol be.

Szilva-, körte- és bodzavirág-kivonattal készült új termékek

színesítik jövőre a magyarországi Rauch-palettát a Horeca-szegmens számára, és szélesítik Bag in Box választékukat is. Növelik megrendelői körüket azzal a lépéssel, hogy 2015-től nyitnak a négy- és ötcsillagos házakon kívül a háromcsillagos szállodák felé, amelyeknek nemcsak prémiumtermékeket, hanem alacsonyabb árkategóriájú italokat is ajánlanak. Az idei év különben kifejezetten jól alakult a cégnek, a korábbi szűkös esztendők után végre fellendülőben van a hazai gyümölcslépiac. Emiatt magyarországi beruházásokra is vállalkoztak a tulajdonosok, új Bag in Box-töltősort telepítettek Pestre, valamint növelték a magyar gyártósorok kapacitását. Végül egy magyar fülnek különös hírt árul el a hazai Rauch-vezető:

a dobozos kiszerelésű őszibarack-gyümölcsleveket bár idehaza imádják és keresik partnereik,

Ausztriában erős kihívás lenne sikeresen értékesíteni őket. És ha már az italfronton tartunk: a mintegy 700 kiállítót felvonultató, öt napig nyitva tartó topgasztronómiai, az „Alles für den Gast”, azaz „Mindent a vendégért” elnevezésű őszi szakkiállítás bemutatóján látottak alapján elmondható, melyek a következő év italtrendjei.

A színes, könnyen fogyasztható, kék, rózsaszín és zöld színekben pompázó likőrök ideje következik, valamint aki kicsit is ad magára, jövőre proseccót rendel aperitifnek, és rozé helyett gyöngyözőbort kortyolgat egy-egy fogás kísérőjként. Az energiaitaloknak egy időre befellegzett, ellenben a gyümölcslevek, a száz százalékban gyümölcs-alapanyagú italok egyre divatosabbá és trendibbé válnak. A kézműves magánsörfőzdék háttérbe szorulnak, mivel nagy erőkkel törnek előre a multik a legkülönfélébb és meghökkentőbb ízesítésű sörszortimenttel. Aki pedig valamennyire is ad magára 2015-ben, az a fine dining ebédet vagy vacsorát whiskyvel öblít le, sőt, ha igazán

divatos akar lenni, akkor jap án whiskyt kér záróitalként.

A kiállítás különben nemcsak az italpiacon, hanem a beszállítók teljes szortimenjének területén bemutatja, mi a luxus- és topkategóriában a trend. A terítékeknél a porcelánok jövőre sötétszürke, homokfúvott barna és zöldes árnyalatban pompáznak, a textilek sokszor fémes csillogásúak, arany, ezüst, zöld, barna színvariációkb an tündökölnek, étkezés terén pedig egyre előrébb tör a minőségi street food vonal és a bisztróhangulat.

A kiállítás minden egyes napján egymást tapossák a vendégek a falatnyi standok közötti szűk folyosókon: 46 500 szakmai látogatót regisztráltak előzetesen. És olyan csúcsra járatott ez a rendezvény évről évre, hogy bár nem tematikusan helyezkednek el a különböző vendéglátói beszállítói témák, hanem össze-vissza, egymással keveredve, mégis mindenki jó előre a következő évre is ugyanoda foglalja le a helyét, így

csak kihalásos alapon tud új kiállító megjelenni Salzburgban.

Este vendéglátóink egy (osztrák mérce szerint mért!) 18 Gault & Millau-pontos vendéglátóhelyre, a Döllerer’sbe invitálnak, a Salzburghoz közeli Golling falucskába, ahol annyira igényes és minőségi vendéglátást produkálnak a 240 fős vendégtérben, hogy még a legkényesebb gasztroítészek sem találnának semmi kivetnivalót. Ezt is bizonyítja többek között

 

a mosdóval szemben kihelyezett számtalan díj, Év vendéglőse cím, rangos osztrák és nemzetközi elismerés.

A hazautazás napján még ellátogatunk Salzburg repülőterére. No nem azért, mintha buszról repülőre szállnánk, hanem mert itt található a Hangar–7 étterem, amellyel lapunk is több éve gyümölcsöző és jó kapcsolatot ápol. Ennek eredményeképpen csapatunkat körbevezetik a házban, sőt Marisa Wutschl segítségével olyan titkos és féltve őrzött helyekre is bejutunk, mint a tetőn található topbár, a hihetelen designnal rendelkező fine dining étterem és a konyha világa, ahol Európa egyik vezető éttermének főszakácsát is látjuk akció közben: épp hagymát vág…

 

Véleménymorzsák a meghívott szakmabeliektől 

 „Nagy élmény volt a Döllerer’s-ben tett esti látogatás. Jó látni, hogy a családi tradíció és a hozzáértés milyen magaslatokra vezet.”

„Az előadásban az fogott meg, hogy mennyit jelent, ha motiválják a dolgozókat – ez nálunk még nem bevált gyakorlat.”

„A magyarországi Sirhához és a régebbi Hoventához képest ez a kiállítás egy másik dimenzió, mintha egy másik bolygón lenne.”

„Azt hallhattuk, hogy a salzburgi kiállításon percenként történik egy üzletkötés. Amit láttam, az alapján el is hiszem.”

„Sosem voltam még Salzburgban, ez az első alkalom. Meglep, hogy a városban milyen magas fokú a rend, a szervezettség.”

„Úgy éreztem magam a kiállításon, mint a gyerek a játékboltban: csak sóvárogva ámultam és bámultam a sok csodát.”

„A Döllerer’snél, vacsora közben azt gondoltam, egész életemben ilyen helyen szerettem volna dolgozni.”

„Köszönöm ezt a lehetőséget a Rauchnak. Jövőre vajon ismét jöhetek?”

 

Forrás: Vendég & Hotel


Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai 

A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.
Itt a vége: megtiltják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt

Itt a vége: megtiltják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt 

Tizennyolc év alattiaknak tilos lesz energiaitalt eladni – erről tárgyalt csütörtökön a parlament.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.