Szakácstanoncok mérték össze tudásukat

A 2019. évi sertéshús-fogyasztás ösztönző kampány „Hazai ízek, hazai asztalokon” című szakképző iskolai szakácsversenyén a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata szerezte meg az elsőséget. Az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett vetélkedőn ez alkalommal is a nappali tagozatos, szakképzési centrumokban, iskola rendszerű képzésekben résztvevő tanulók mérték össze tudásukat. Az összesen három fős - két szakácstanulóból és egy felkészítő szakoktatóból álló - csapatoknak kimagasló minőségű, hazai alapanyagokból, ez alkalommal sertéscombból kellett olyan ételt készíteniük a versengés során, amely nem csupán otthon, vagy a közétkeztetésben, hanem az éttermek kínálatában is megállná a helyét. Ráadásul ízvilága mellett látványában is igazi gasztronómiai élményt nyújt.

A fiatal szakácstanoncok kreatív ötletekkel, újszerű elkészítési módszerekkel, ízletes ételpárosításokkal és esztétikus, elsőrangú tálalással örvendeztették meg a zsűrit, amelynek elnöke Zsolnay Gábor mesterszakács volt, a bírálásban részt vett Böröcz Zsófia gasztromentor, Petrás Krisztina, az Agrármarketing Centrum marketing és kommunikációs irodavezetője, valamint Babati István, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke. A négy döntős csapat vetélkedését az AMC facebook oldala élőben is közvetítette a döntő napján.

Giczi Gergely, a versenyt szervező Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese az esemény kapcsán azt mondta: „a fiatal szakácsok számára is fontos, hogy már ifjúkorukban megmérettethessék magukat, mert a versenyeken szerzett tapasztalatok hozzájárulnak szakértelmük, egyéniségük, egyediségük kifejlődéséhez, ami a magyar gasztronómia értékmegőrzését és jövőbeli eredményességét is szolgálja”.


Az összességében 13 jelentkező csapattal szervezett verseny kiélezett küzdelmet mutató döntőjében az első helyet végül a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata szerezte meg, akik egy baconnal sütött sertés felsált készítettek zsályás laskagombával, karamellizált batátapürével, köleslepénnyel és fehérboros pecsenyelével. A zalaegerszegi csapat immár másodszor győzedelmeskedett, hiszen a tavalyi versenyen is ők hódították el a győztes trófeát.
 
A második helyezést elérő szekszárdi SZC Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium és a harmadik helyezett BVHSZC Dobos C. József Szakképző Iskola csapata mellett a döntőben

komoly küzdelmet vívtak a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Szakgimnáziumának séftanoncai is.

A döntőben vívott csatát nyomon követő zsűritagok az eseményt követően azt is kiemelték, hogy az ételek minősége, az elkészítés során tanúsított munkavégzés, fegyelmezettség és az az összetartó csapatmunka is elismerést érdemelt, amiről a csapattagok tanúbizonyságot tettek a versenyen.

Forrás: Store insider


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?