hirdetés

Széll Tamáséknak nem úgy alakult a karácsony, ahogy tervezték

Karácsonyra váratlan meglepetést hozott a januári lyoni szakácsvilágbajnokságra, a Bocuse d'Or világdöntőjére készülő magyar csapatnak a Jézuska: dobhatták a kukába addigi koncepciójuk egy fontos elemét, a faszenes grill használatát, és indulhatott az újratervezés...

hirdetés

Alig két hét van még hátra a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjéig, ennek kapcsán a Lyon-ba készülő magyar csapat megtartotta a versennyel kapcsolatban utolsó magyarországi sajtótájékoztatóját a METRO Gasztroakadémiáján, január 11-én.

Széll Tamás séf
Széll Tamás séf

Széll Tamás, a magyar csapat Európa-bajnok versenyzője elmondta, a franciaországi Bocuse d'Or első magyar résztvevőjeként 2013-ban a tizedik helyet sikerült megszereznie, az idei világdöntőn ehhez képest legalább öt helyet szeretne előrelépni, "a dobogó pedig a legszebb álom lenne".

Kiderült, a 2016 májusában, a budapesti Európa-bajnokságon megszerzett győzelem után pihenőt tartott a csapat, szeptember eleje óta azonban már zajlik az intenzív felkészülés az egyik versenyszám fogásának alapanyagával, a bresse-i csirkével. November végén kihirdették a másik idei témát, és várták, milyen halat kell majd készíteni, ehelyett, abszolút rendhagyó módon, egy vegán ételt kell mindenkinek készíteni a januári világdöntőn.

Majd december utolsó hetén, karácsony előtt egy nappal frissítették a verseny szabályzatát, ebben betiltották  a faszenes grill használatát, amely a magyar csapat felkészülésében amúgy fontos szerepet kapott, úgyhogy kezdődhetett az újratervezés.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke emlékeztetett arra, hogy néhány éve még senki nem gondolta volna, hogy a magyar csapat komoly reményekkel indulhat a Bocuse d'Or világdöntőjére. A négyfős magyar csapat felkészülését nagyban segíti tanácsadóként Rasmus Kofoed. Az a dán séf, aki a Bocuse d'Or történetének legsikeresebb versenyzője, aki először a bronz-, majd az ezüst- és végül az aranyszobrot is hazavihette, míg koppenhágai étterme, a Geranium idén a harmadik Michelin-csillagot is megkapta - számolt be Hamvas Zoltán.

Szulló Szabina másodcoach tartja a kapcsolatot a mintegy harminc beszállítóval. Mint elárulta, fontos feladata, hogy mindig az elérhető legjobb alapanyagokkal dolgozzon a csapat, de ő végzi az elemzéshez nélkülözhetetlen fotódokumentációt is. Szabina azt is elmondta, a magyar csapat versenyfogásaiban a nemzeti sajátosságok is feltűnnek. Többféle savanyítást is felhasználnak majd az ételek elkészítése során, az alapanyagok között pedig szerepel a tokaji bor és különféle ecetek, a magyar erdei gombák, a dió, és a felhasznált tálak formaterve visszaadja a magyar jelleget.

A magyar csapat (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)
A magyar csapat (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnökségi tagja hangsúlyozta, hogy a világdöntőn fontos megmutatni, mit tud ma Magyarország a gasztronómiában és megismertetni a világgal a magyar alapanyagokat. A világdöntő VIP szekciójában magyar alapanyagok és borok is bemutatkozhatnak. Elsősorban aranyszalagos magyar élelmiszereket visznek Lyonba: kiemelt szerepet kap a furmint, a mangalica és a libamáj, de nem hiányzik a magyar lekvár, méz, bárányhús és a legfontosabb magyarországi fajtákból készült csendes borok és pezsgők is kóstolhatók lesznek.

A tájékoztatónak helyet adó házigazdák nevében Horváth Imre, a METRO vezérigazgatója elmondta, többek közt azért is szerencsés, hogy támogatják ezt a világversenyt, mert ennek hatásaként a különleges alapanyagok iránt érezhetően nő a kereslet a séfek és a hobbiséfek körében. Ha nem is a Bresse-i csirkét veszik úgy, mint a cukrot (ugyanis kapható a METRO-nál!) de a kínálatukban szereplő más felső kategóriás szárnyasok (Pl: Tanyasi, Boldog csirke, Alpi) kereslete valóban megnő a versenynek köszönhetően.

Az idén 30. születésnapját ünneplő versenyen tehát, amelyet január 24-25-én tartanak Lyonban, ott leszünk mi is tehát, Széll Tamás séf és a magyar csapat az első nap versenyzik, amikor 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre ahhoz, hogy elkészítsék a konyhán a versenymenüt, és bebizonyítsák, a magyar gasztronómia nemcsak Európa, hanem a világ élvonalába is tartozik.

(forrás: MTI/Vendég és Hotel online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint jó ötlet az utazási irodák részéről a kínálatuk teljes áras megjelenítése?

Kiadónk társoldalai