Szétzúzták az ONYX-ot

 Az eddigi formájában már senki sem találkozhat majd a magyar séffel itthon elsőként Michelin-csillagot szerzett étteremmel. A diningguide.hu értesülései szerint néhány hét múlva videóban mutatja meg Onyx: a Gerbeaud-csoport két tulajdonosnője, Niszkács Anna és édesanyja, Pintér Katalin kis feketében és kiskosztümben tűsarkú cipőben zúzták szét az elegáns éttereim falait, üvegvitrineit, padlóját és tapétáit.

Az éttermek világszerte bajban vannak a pandémia miatt. A legmagasabb színvonalúakat különösen nehéz helyzetbe hozta a koronavírus: az az élmény, amelyet ők nyújtanak, nem igazán bedobozolható és zacskókban a lakásküszöbön a kedves vendégnek átadhathó.

Az ország – és éveken át az egész közép-európai régió – egyetlen két Michelin-csillagos étterme márciusban bezárt. Ugyanebben a hónapban a fiatal konyhafőnök, a Dining Guide 2020-as Év Séfjének választott Mészáros Ádám távozott az Onyxból. A járvány miatt szunnyadó fine dining étterem nem kezdett kiszállításba, konyhája voltaképpen gazdátlan maradt. Ami pedig most, október végén történt, arra valószínűleg kevesen számítottak: az étterem az eddig ismert a formájában örökre búcsúzik.

"Mi akkor szeretnénk újranyitni az Onyx-szal, amikor nem kell ilyen kompromisszumokat kötnünk." - nyilatkozta májusban  Niszkács Anna a járványügyi intézkedések éttermekre vonatkozó korlátozásairól. A további tervekről akkor elmondta: "mi új trendet szeretnénk diktálni, és nem egy emberre, hanem a közösségünkre építeni az Onyxot. Az egész csapatunk megérdemli, hogy megkapja a kellő figyelmet és tiszteletet, nem csak egyetlen név."

"Tizenhárom fantasztikus év után, idén márciusban be kellett zárnunk Magyarország egyetlen két Michelin csillagos éttermét, az ONYX-ot.Most azonban, hét hónap elteltével újra bekapcsoljuk a sütőket, felkapcsoljuk a lámpákat és kinyitjuk az ajtókat egy különleges vacsora erejéig, mellyel lezárunk egy sikeres időszakot és belevágunk valami egészen újba. Az Utolsó Vacsora a kezdet, az ONYX METAMORFÓZIS a folytatás." -olvashatró az étterem honlapján.

Túl az Utolsó Vacsorán

Az Utolsó vacsora megrendezése a jelen járványügyi korlátozások között úgy volt lehetséges, hogy az esemény egy forgatás volt, annak minden engedélyével és kellékével együtt. A helyszínen koronavírus-gyorstesztet készítettek az összes megjelent számára, aki az Onyxban tartózkodott, a személyzettől a stábtagokon át a vendégekig. Az erről készült felvételeket a következő hetekben teszi közzé az étterem.

 

Változás

Ahogy az a rombolásból is sejthető volt, a tulajdonosok teljesen új, formabontó, a bevett piaci működéstől eltérő koncepcióban gondolkoznak. Teljes egészében szakítanak a francia típusú, klasszikus intézményi és konyhai hierarchiával. Csapatban alkotnak, és ehhez a továbbiakban is tartják magukat. Egy tizenegy főt számláló teamben hozzák meg a döntéseket, kérdéses szituációkban szavaznak, és ilyen módon is fejlesztenek. A továbbiakban tehát nem egy séf kezében összpontosítják a konyha vezetését, hanem legalább négyen intézik majd a legfontosabbakat, és ahogy az most is elhangzott, a kortárs képzőművészet és a tudomány progresszív gasztronómiai metszeteként egy élményműhelyben gondolkodnak.

A dolgozók pedig nem tipikus vendéglátós kilátásokkal állnak majd munkába: a cél egy családbarát munkahely létrehozása, ami fenntarthatóan működik.

 

 

Forrás: Dining Guide


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.