A vendéglői dohányzás lehetőségének megőrzését az emberek kilenc százaléka minősítette fontosnak. A felmérés szerint a dohányosok mindössze egynegyede látogatja elsősorban azért a vendéglőket, mert ott szabad a dohányzás. Általánosan az is elmondható, hogy a vendéglői dohányzás teljes betiltását inkább a nők, mint a férfiak támogatják.
"A környező országokban szinte mindenütt már betiltották a vendéglői dohányzást, csak nálunk vannak vele problémák. Ez azonban nem tükrözi a valóságot, hiszen több felmérés is megerősítette, hogy a nemdohányzók a vendégek nagyobbik részét alkotják" - hangzott el a felmérés eredményeinek ismertetésekor.
Különféle kimutatások és felmérések szerint a csehek négyötöde elsősorban azért jár gyakran vendéglőbe, hogy ott barátaival találkozzon. Az érintettek felénél a legfőbb ok az étkezés, míg 45 százaléknál a sörivás.
Érdekes eredményt hoztak a vendéglők tulajdonosainak és üzemeltetőinek a válaszai is. A közhiedelemmel ellentétben az derült ki, hogy aki nem dohányzik, az általában többet eszik és iszik a vendéglőben, mint aki dohányzik. A vendéglőtulajdonosok számításai szerint a dohányzás teljes betiltása a vendégek számának 3-6 százalékos növekedéséhez vezetne, ami mintegy 6 milliárd koronás bevételt jelent.
Pavel Pafko, neves cseh kardiológus a sajtóértekezleten elmondta, hogy a tüdőrákos betegek 85 százaléka a dohányosok közül kerül ki Csehországban. Megjegyezte: bár a dohányosok szenvedélye évente mintegy 20 milliárd koronás adóbevételt hoz az államnak, a kezelésekre fordított egészségügyi kiadások meghaladják a 23 milliárd koronát is.
Támogatja a csehek többsége a dohányzás betiltását a vendéglőkben
(MTI) - A csehek 78 százaléka támogatná, ha a vendéglőkben teljes mértékben megtiltanák a dohányzást. A dohányosok között ezt az álláspontot a megkérdezettek 41 százaléka osztja - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a prágai Károly Egyetem szociológiai tanszéke és az Ipsos közvélemény-kutató intézet készített közösen.
Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!
2024. április 22. 15:30
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen
Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc
Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!
Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?
Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?
Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását
A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen
Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég
A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön
Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának
A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Interjú
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”
A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban
A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk
Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.