Téli örömök: disznóvágás pálinkával

Mindegy, hogy csapatépítőre, baráti összejövetelre vagy családi hétvégére tervezzük – az egyik legnépszerűbb hideg, téli program az elmaradhatatlan disznóvágás. Amint csípősre fordul az idő, jöhet a kolbász töltése. A társasági esemény elmaradhatatlan kelléke pedig a pálinka – mely amellett, hogy a fagyos kezeket felmelegíti, egyfajta kötelező kísérőként kapcsolódik a disznóvágáshoz. A zsíros hurka és tepertő mellé amúgy is különösen jól esik a finom nedű.

A magyar disznóvágás olyan népszerű lett az évek során, hogy már csoportos túrákat is szerveznek magyaroknak és külföldieknek egyaránt. A vidéki disznóvágás hangulata egyedi élmény, ahol az egész folyamatot átélhetjük, egészen a kezdetektől, az étel készítésén át az elfogyasztásig. Az autentikus falusi disznóvágás esetén is tökéletes választás Villány.

Disznóvágás terepen

A disznóvágás az egyik legnépszerűbb magyar közösségi esemény. Mi magyarok pedig a legtöbb eseményt hagyományosan pálinkás koccintással kezdjük. Hiába, szeretjük a jó gyümölcsöt minden formájában. A sikeres disznóvágás első lépése a jó pálinka, szokták mondani: a tradíció szerint a mai napig reggeli előtt, közvetlenül ébredést követően hajtja fel a csapat az alkoholos kupicát. A disznótoros készítésénél a pálinkának elsősorban nem az az előnye domborodik ki, hogy mennyire gyümölcsös, inkább az az elsődleges cél, hogy meleget, bátorságot, jó hangulatot adjon, összehozza az embereket és a közösségi hagyományt ápolja. Itt nem szépen kortyonként szokás kóstolni, ízlelgetni, hanem mértékkel, de a hagyományokat követve lehúzni és az asztalra csapni a poharat. A pálinka a disznóvágás napján minden étkezés kiváló indítója és zárása is lehet, segítve a zsíros ételek élvezetét és a csípős hideg barátságosabbá tételét.

Jó kolbászhoz jó pálinka dukál

A jó pálinka alap kritérium a disznóvágásnál is. Ugyan sok vidéki helyen ilyenkor a házi pálinkák kerülnek elő, melyek minősége nem ellenőrzött. Nem árt, ha ismerjük a rossz pálinka ismérveit: az előpárlatos pálinka akár mérgező is lehet, az utópárlatos pedig savanykás illatú, mely émelygéshez vezethet. Figyeljünk arra, hogy a pálinka egy minőségi, élvezeti értékű nedű, melyet mértékkel ajánlatos és kell fogyasztani.

Hogy jobban csússzon

Egy disznóvágáson nehéz, magyaros ételekkel találkozunk: a hurka, kolbász, tepertő egy kis zsíros kenyérrel és káposztával nem éppen a diétás ételek közé tartozik. Ezekhez minden típusú pálinka jó, de a hagyományos gyümölcsökből készült nedűk a legjobbak – a szilva, meggy, barack, körte illik ehhez a menüsorhoz a legjobban. Ne feledjük, egy disznóvágásnál a zsíros menü dominál – amihez dívik a pálinkás „szétcsapatás”. Ugyanakkor próbáljuk ne mixelni az italokat. A pálinkát az étkezés előtt vagy után kóstoljuk, az elmaradhatatlan borozást pedig szintén mértékkel illesszük a menühöz. Ha egy kis disznótoros helyett inkább pálinkakóstolóra vágynánk, csoportos programként ezt is választhatjuk. Kedvenc pálinkakóstoló szervezőnk a Villányi Pálinka Klub, ahol pálinkavacsorákat, családias hangulatú pálinkakóstolókat választhatunk.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?