Tényleg egészségesebb a nyerscukor?

Az egészségtudatos táplálkozás elterjedésével az emberek egyre elszántabb küzdelmet folytatnak magukkal a cukorbevitel csökkentése érdekében.  A cukortartalmú italok értékesítése éppen emiatt évről évre csökken. Ami az otthoni felhasználást illeti, az emberek rendületlenül hajkurásszák a finomított cukorként is ismert fehércukor kiváltására alkalmas alternatívákat. A nyerscukor sokak számára egészséges választásnak tűnik. Pedig sajnos nem az.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyarázathoz lássuk miként alakul át a cukornád ama porózus végtermékké, amelyet a szupermarketekben látunk.

Először is betakarítás után a cukornád szárait apró darabokra aprítják. A kis töredékeket felőrlik, amely folyamat közben cukornádlé keletkezik. Ez a nedű egyelőre még szennyeződéseket (sár, szárdarabkák, stb.) tartalmaz, ezért mechanikai és kémiai eljárásokkal (poliakrilamidokkal) leszűrik. A kitisztított folyadékot felforralják, és megvárják, amíg az összes víz elpárolog belőle.  A fennmaradó „gyümölcslevet" ismét felmelegítik, melynek során a cukor kikristályosodik.  A visszamaradt mellékterméket anyaszörpnek nevezik (ez a melasz alapanyaga). A következő lépés, hogy a kristályokat centrifugával különválasztják egymástól.

Az eredmény a nyerscukor.


A kristályok ekkor még viszonylag nagyok és barnás színűek.

A nyerscukor további feldolgozásával jutunk el a fehér (ha úgy tetszik finomított) cukorhoz.

 Mind ehhez az ásványokat felmelegítik, hogy ismét folyadékká olvadjanak össze.  A színt vegyszerekkel, például foszforsavval, kalcium-hidroxiddal vagy kalcium-dioxiddal távolítják el. A fehér nedűt szintén felforralják, hogy finom fehér granulált kristályokká koncentrálódjon. Ezen kristályokat nevezzük fehér, ill. finomított cukornak.

A barnacukor fehércukor és melasz keveréke.

Legyen ugyan szó nyers, finomított vagy barnacukorról, teáskanalanként mindegyik 4 gramm „cukrot” tartalmaz, amely 16 kalóriával gazdagítja az étrendet. Táplálkozási szempontból minden granulált cukor többé-kevésbé azonos.

Jobb tehát, ha inkább megspóroljuk a pénzt, amelyet „egészségesebb” cukrokra költenénk.

Tanácsos leszállnunk a földre, és bárhogy is nevezik, leszorítanunk a bevitt cukor mennyiségét.

Forrás: Élelmiszer Online


Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai 

A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.