Thaiföld a díszvendég a Csabai Kolbászfesztiválon

Budapest lesz az idei Csabai Kolbászfesztivál hazai díszvendége, Thaiföld pedig nemzetközi meghívottként mutatja be tradicionális konyháját október 19. és 22. között Békéscsabán, a Városi Sportcsarnokban.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a rendezvény sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a Csabai Kolbászfesztivál a térség kultúráját, különleges értékeit és életformáját, valamint a családi tradíciókat is bemutatja. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője elmondta, hogy elsősorban a főváros kulturális értékeit népszerűsítik a fesztiválon. Hégely Sándor fesztiváligazgató kiemelte: a közönséget számos versennyel is várják, amelyek segítségével a csabai identitáshoz is közelebb kerülhetnek a résztvevők. A zsűri a fesztivál kezdete előtt két héttel bírálta el a Nemzetközi Szárazkolbászversenyre érkezett termékeket. A szakértőkből és a média képviselőiből álló bizottság több száz kolbászt vizsgált meg, és az első díjat Vincze Gábornak ítélte, aki a nyitónapon veheti át az elismerést.

A fesztivál tematikus programsorozata október 19-én, pénteken az ingyenes ifjúsági gyúrással indul, amelyen idén mintegy négyszáz csapat vesz részt, a szombati kolbásztöltő versenyre pedig több mint 600 csapat jelentkezett. A vasárnap a nyugdíjasokról és a fogyatékossággal élő emberekről szól majd, a siketeket és nagyothallókat jeltolmács segíti egész nap, de speciális programokat is szerveznek számukra. Hétfőn töltöttkáposzta-főző verseny lesz, valamint a mangalicát népszerűsítik majd: mangalicás ételek készülnek, lesz mangalicavágás-bemutató, mangalicakolbász-készítő verseny de mangalicakonferencia is.

A rendezvény középpontjában idén is a hagyományápolás és a csabai kolbász hírnevének öregbítése áll, de a hagyományos és különleges étkek mellett számos "zenei csemegével" is készülnek a szervezők. Fellép mások mellett a Punnany Massif, Rúzsa Magdi, Kovács Kati, Majka és az Ők, a Magna Cum Laude, a Csík Zenekar, Ferenczi György és az 1ső pesti rackák, valamint a Budapest Bár is.

Forrás: MTI/Vendég&Hotel


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.