A 3. Mega Barhesz Akadémia résztvevői csütörtök délután nemcsak a zsidó kalács ízébe kóstolhattak bele, hanem a tradicionális sütés kulisszatitkaiba is betekintést nyerhettek Fűszeres Eszter gasztroblogger, valamint Szilánk Zuszsa, a Maimonidész Gimnázium igazgatója, az esemény házigazdái segítségével. A regisztrációt követően a szervezők által biztosított kóser alapanyagok felhasználásával mindenki saját kezűleg gyúrhatta össze a tradicionális zsidó péksüteményt, és süthette ki a különleges kemencék segítségével saját barheszét. A hangulatos programon sokan életükben először próbálták ki a barhesz készítést, a folyamatosan érkező résztvevők három turnusban gyúrták, fonták és sütötték a tésztát, és a gyerekek is kivették a részüket a kalácskészítésből.
A barheszsütés folyamatán és a kalács receptjén kívül a házigazdák beavatták a közönséget a kóser konyha jellemzőibe, Faith Asher rabbi, a Vasvári Pál utcai zsinagóga vezető rabbija pedig röviden összefoglalta a barhesz elnevezés eredetét. A zsidó vallás szerint szombatonként három, ünnepnapokon két lakomát tartanak, és alkalmanként két-két barheszre mondanak áldást, annak emlékére, hogy a sivatagi vándorlás során két adag manna hullott péntekenként.
A barhesz tradicionális, kóser zsidó fonott kalács, melyet sábátkor és ünnepnapokon készítenek. A kalács hármas vagy négyes fonással készül, tetejét sütés előtt mákkal vagy szezámmaggal szórják meg. Szombatra hosszúkás, az őszi nagyünnepekre kerek formában sütik.
Forrás: Vendég & Hotel