Újabb továbbképzést tartott a Barhesz Akadémia

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezésében immár harmadik éve megvalósuló rendezvényen nemre, korra, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül bárki kipróbálhatta a tradicionális, kóser zsidó kalács elkészítését. Több tucat magyar és külföldi jelentkező sütött zsidó kalácsot Fűszeres Eszter, gasztroblogger és Szilánk Zsuzsa, a Maimonidész Gimnázium igazgatója segítségével.

A 3. Mega Barhesz Akadémia résztvevői csütörtök délután nemcsak a zsidó kalács ízébe kóstolhattak bele, hanem a tradicionális sütés kulisszatitkaiba is betekintést nyerhettek Fűszeres Eszter gasztroblogger, valamint Szilánk Zuszsa, a Maimonidész Gimnázium igazgatója, az esemény házigazdái segítségével. A regisztrációt követően a szervezők által biztosított kóser alapanyagok felhasználásával mindenki saját kezűleg gyúrhatta össze a tradicionális zsidó péksüteményt, és süthette ki a különleges kemencék segítségével saját barheszét. A hangulatos programon sokan életükben először próbálták ki a barhesz készítést, a folyamatosan érkező résztvevők három turnusban gyúrták, fonták és sütötték a tésztát, és a gyerekek is kivették a részüket a kalácskészítésből.

A barheszsütés folyamatán és a kalács receptjén kívül a házigazdák beavatták a közönséget a kóser konyha jellemzőibe, Faith Asher rabbi, a Vasvári Pál utcai zsinagóga vezető rabbija pedig röviden összefoglalta a barhesz elnevezés eredetét. A zsidó vallás szerint szombatonként három, ünnepnapokon két lakomát tartanak, és alkalmanként két-két barheszre mondanak áldást, annak emlékére, hogy a sivatagi vándorlás során két adag manna hullott péntekenként.

A barhesz tradicionális, kóser zsidó fonott kalács, melyet sábátkor és ünnepnapokon készítenek. A kalács hármas vagy négyes fonással készül, tetejét sütés előtt mákkal vagy szezámmaggal szórják meg. Szombatra hosszúkás, az őszi nagyünnepekre kerek formában sütik.

Forrás: Vendég & Hotel


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?