Újévi partin itták meg a világ legdrágább borát. Egy Tokaji Essenciát

Egy újévi partin Kínában fogyasztották el az első palack Tokaji Essencia 2008-at, amely a világ legdrágább bora lett - számol be a CNN.

A Royal Tokaji mindössze 20 palackkal készített a borkülönlegességből, amelyhez a magyar állam hozzájárulása is kellett a különleges kiszerelés miatt. Ezek a borok ugyanis 1,5 literes kiszerelésben érkeznek, a palackot James Carcass tervezte.

Megjelenésekor a világ legdrágább bora volt, 40 ezer dollárt, közel 12 millió forintot kellett fizetni érte. A palackok fényezett fekete dobozban kerülnek a boltokba, és egy kapcsolóval ki lehet világítani a palackot. Mindegyik kézzel készült, így nincs két egyforma.

Becslések szerint az elkészült 20 példányból 11-et adtak eddig el.

Szentkirály Orsi, londoni magyar borszakértő a CNN-nek azt mondta, a Tokaji Aszú a természet csodája. Alkoholfoka csupán 3 százalék, de az aszú szőlő miatt rendkívül sok természetes cukor van benne, ennek is köszönhető, hogy szavatossága csak 2300-ban jár le. Egy kilogramm érett aszú szőlőből egyetlen teáskanálnyi bort tudnak készíteni.

Kovács Zoltán, a Royal Tokaji menedzsere azt mondja, mindig a borkészítő döntésén múlik, hogy mikor palackoznak be egy Essenciát. Lehet három, négy, vagy akár 10 évvel később is. A 2008-as Essenciákat nyolc év érlelés után palackozták be.

Mivel ritkaság számba megy, és 2300-ig megőrzi a minőségét, ezért a gyűjtők körében is népszerű lesz az ital, ára pedig csak felfelé mehet.

Forrás: CNN


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?