Uniós projekt a szlovák-magyar ínyencségek nyomában

Egy szlovák-magyar határmenti uniós projekt most segít felderíteni és attrakcióvá kovácsolni a Garam-menti és a szomszédos magyarországi térség gasztrokulturális, cukrászati hagyományait.

Az INTERREG Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap (www.skhu.eu, www.rdvegtc-spf.eu) keretén belül, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) koordinációjával, a zselízi (SK -Želiezovce) Sacher Polgári Társulás együttműködésével kerül sor a Gasztrokulturális örökségi helyszínek projekt megvalósítására. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Az  NSKI  egyik  stratégiai  célkitűzése  a  közösségfejlesztés,  társadalmi  felelősségvállalás megerősítése  a  Kárpát-medencében.  Az  intézet  komoly  kulturális,  oktatási,  történelmi, művészeti  kapcsolatrendszerrel  rendelkezik.  A  Sacher  Polgári  Társulás  célja  kulturális, művészeti, történelmi, közművelődési, valamint turisztikai és társadalmi közösségfejlesztő rendezvények,  ismeretterjesztő  előadások,  megemlékezések  szervezése,  hagyományok éltetése  és ápolása.  Ezek  között  kiemelt  helyet  foglal  el  a Sacher-hagyaték szellemi örökségének  ápolása,  népszerűsítése és helytörténeti  vonatkozásainak  minél  alaposabb
szintű  feltárása. 

E  célkitűzések  fontos  állomása  a  bemutatásra  kerülő  projekt,  mely  a magyar-szlovák határtérségben valósul meg. A projekt alapvető célja, s egyben missziója, hogy hozzájáruljon a hagyományőrzés tudásának, filozófiájának országos, határon átnyúló szintű terjesztéséhez. A projekt visszanyúl előző korok és a népi hagyományok világába és összegyűjti az ehhez kapcsolódó helyszíneket, termékeket, alapanyagokat. További főbb célkitűzések a helyi lakosok, vállalkozások által helyben termelt, kulturális hagyományok alapján készült termékek, gasztrokulturális helyszínek bemutatása a célterületen, ezzel is segítve turisztikai attrakciók létrehozását és a hálózatosodást.

További cél a helyi   potenciálok,   hagyományok   kibontakoztatása,   értékek   feltárása,   bemutatása versenyképesség  növelése  Nyitra  megyében  és  ezen  belül  kiemelten  a Garam  menti, zselízi régióban, valamint a szomszédos magyarországi térségben. A projekt eredményeként egy-egy tanulmány bemutatja a gasztrokulturális hagyományok alapján készült  cukrászati  termékek értéktárát a  Zselízi  régióban  és  a  szomszédos  magyarországi határtérségben, másrészt  a  kapcsolódó  gasztrokulturális  örökségi  helyszíneket.  Az értéktárak elérhetőek  lesznek  az  egyesület  és  az  NSKI  honlapján  található  aloldalakon,   ugyanakkor publikációk  formájában  is  megjelennek.

A  partnerek  célkitűzései  között  szerepel,  hogy eredményeiket minél szélesebb körben ismertté tegyék. Az értéktárban feltérképezettek alapján elkészül egy kiadvány nyomtatott  formában.  Promóciós  film  segítségével  a  gasztrokulturális  örökség  bemutatása  is nagyobb  teret  kap. A  filmet  a jövőben  marketing  kampányra kívánják használni,  így  annak feladata túlmutat a projekten és tovább népszerűsíti ezt a területet. A megvalósítás során szakmai rendezvényekre  kerül  sor,  amelyek  a  termékek  gyakorlati  elkészítésére,  kóstoltatására  is szolgálnak. A megvalósító partnerek szándéka szerint a projekt katalizátorként segíti majd elő a téma bővebb felfuttatását és minél részletesebb kibontakozását.

A  zselízi Sacher Polgári Társulás 2016 tavaszán alakult. A világhírű Sacher-torta megalkotója, Franz Sacher az Eszterházy család szolgálatában két évet töltött a Garam menti városban1843 környékén. Itt látta meg a napvilágot fia, Edvárd, az illusztris bécsi Sacher Hotel megalapítója is. A Monarchia nemzetek fölött álló kulturális hagyományait követve a társulás a többnemzetiségű Zselíz történelmi és kulturális értékeinek ápolását és népszerűsítését tűzte ki céljául. A kulturális tevékenységek  támogatása  és  bemutatása  mellett  feladatuknak  tekintik  Zselíz  társadalmi  és kulturális  életének  támogatását,  a  zselízi  lokálpatriotizmus  erősítését  és  a  város  hírnevének népszerűsítését  belföldön  és  külföldön  egyaránt (http://www.sacherhouse.com).

A projektről március 10-én tartanak tájékoztatót a projektgazdák.

 
 

Hamarosan jön a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Hamarosan jön a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.