Világhódító úton az ausztrál szarvasgomba

Már a világ negyedik legnagyobb termelője, és megtörné az európaiak piaci dominanciáját. 

A fekete francia (vagy périgordi) szarvasgomba-termelést három európai ország, Spanyolország, Olaszország és Franciaország uralja - idézi a BBC cikkét a magyarmezőgazdasag.hu. Az utóbbi 20 évben azonban Ausztrália is felzárkózott a nagyok közé, és már az előkelő negyedik helyen szerepet. A megkérdezett termelők ráadásul azt remélik, hogy a következő évtizedben akár élre is kerülhetnek.

Megbízható, pontos adatok híján, csak becsülik, hogy Ausztráliában 14-18 tonna fekete francia szarvasgombát gyűjtenek az idén. Összehasonlításként Spanyolországban télen 60, Olaszországban 30 tonnát gyűjtöttek, Franciaországban pedig csak valamivel többet az ausztráloknál. Az európai adatok is csak hozzávetőlegesek, az azonban kétségtelen, hogy a fekete francia szarvasgomba értékesítése nagyon jövedelmező, a neves éttermekben 1300 dollárt (közel 400 ezer forintot) is elkérnek kilójáért.

Segíthet az ausztrálok élre törésében, hogy amíg Európában ősszel és télen gyűjtik a szarvasgombát, a déli féltekén lévő szigetországban május közepétől augusztus közepéig tart az idény. A francia szarvasgomba nem honos Ausztráliában, az 1990-es évek közepén vitték be, az első telepet pedig 1999-ben fedezték fel a szigetországban. A termesztéséhez jellemzően fiatal tölgyek és mogyoróbokrok gyökérzetet oltják be a gombaspórákkal, és 5-8 év múlva szednek először.

(Hazánk ugyan szintén a nagy szarvasgomba-gyűjtő országok közé tartozik, nálunk más fajok fordulnak elő. A szerk.) 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?